Érdemes-e háziállattal aludni? Pro és kontra

A kedvenc szeretete kontra kutyaszőr a lepedőn. Egyeseknek természetes, mások viszont elborzadnak a gondolattól is, hogy alvás közben egy ágyban feküdjenek a háziállatukkal. Valóban nem egészséges?

Háziállat az ágyunkban

Pro: a szeretet ereje és a magány ellenszere

Az ezzel kapcsolatos felmérések azt igazolják, hogy többnyire a kisgyerekeknél, vagy hosszabb ideje egyedül élő felnőttek körében fordul elő, hogy együtt alszanak a kedvenceikkel. Magyarázatuk az erős érzelmi kötődés a gazdi és az állat között.

Nyugodt alvás és életvitel

Megnyugtató közelség. Vizsgálatok során megállapították, hogy azok a gazdik, akik együtt alszanak a kutyájukkal, macskájukkal kevésbé stresszesek és alacsonyabb a vérnyomásuk. A háziállat vérmérséklete szintén tükrözi a gazdi természetét.

Kutyabarát megoldás

A kezelhetetlen természetű, félénk vagy ideges ebek viselkedésében pozitív változások jelentkeznek, amint a gazdi megosztja velük az ágyát. Ezáltal olyan szoros kötelék épül ki köztük, melytől könnyebben kezelhető, vidámabb természetűvé válik az állat.

Kontra: az ágyban tilos!

Ki kell-e tiltani az ágyból a kutyát vagy a cicát? Milyen negatívumai lehetnek, ha alvás közben mellettünk vannak? Az elsődleges és legmeggyőzőbb ellenérv az allergia, ami kialakulhat és fel is erősödhet. Ha engedjük, hogy a kedvenc mellénk bújjon esténként, számolnunk kell azzal, hogy az együtt alvásnak nyoma marad. A szőrök, hámdarabok rákerülnek az ágyneműre, a párnára és a lepedőre, melyeket a gazdi éjszaka folyamatosan belélegez.

A kutya az úr

Gyakrabban fordul elő, hogy a kutya a gazdájára morog, vagy egyszerűen nem hajlandó engedelmeskedni, mivel nem tekinti falkavezérnek. Az engedékenység miatt az eb a gazdi fejére nőhet, így ahelyett, hogy szófogadó és engedelmes lenne, úgy fogja érezni, ő az úr. Az állat is tudja, hogy a hálószoba és az ágy nem az ő territóriuma, viszont ha velünk alszik, ez a határ el fog mosódni.

Az alvás rovására megy

A háziállattal alvó emberek képesek kitekert és kényelmetlen pózokban aludni egész éjszaka, hogy ne zavarják az édesen melléjük kucorodott kedvencet. A másik probléma pedig, hogy az izgő-mozgó jószágok mocorgásukkal felkeltik a gazdit is, így sok esetben az alvás kárára megy a szeretet.

A kiváltó ok

Párkapcsolati problémák kiváltó oka lehet, ha csak az egyik fél érzi úgy, hogy nem csak a kedvesével, hanem a kis kedvencével is meg szeretné osztani az ágyat. Az szintén előfordul, hogy az állat annyira féltékeny a másik személyre, hogy kitúrja onnan. Ez leginkább akkor történik meg, ha nem közösen vették az állatot. Tehát érdemes eldönteni, kit szeretnénk magunk mellett látni reggelente.

Valószínűleg még számtalan érvet lehetne felsorakoztatni mindkét oldalon, de a döntés mindig a gazdin múlik. Viszont érdemes megnézni, hogy annak milyen hozadékai vannak.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.