Az éjszakai baglyoknál gyakoribbak a rémálmok?

Ki korán kel, valószínűleg nemcsak azért lel aranyat, mert korábban kel, hanem azért, mert jobban alszik, mint az éjszakai baglyok.

Az éjszakai baglyok rosszat álmodnak?

A Sleep and Biological Rhythms folyóiratban megjelent tanulmány szerzői szerint az éjszakai életet élő emberek sokkal nagyobb valószínűséggel szenvednek rémálmoktól, mint a korán fekvő, korán kelő típusok, vagy a két szélsőség közé eső emberek. Yavuz Selvi, a török Yuzuncu Yil Egyetem kutatója ezt az éjszakai baglyok alvási mintáival magyarázza. Ha valaki sokáig marad fenn éjszaka, és késő délelőtt kel fel, felborul a kapcsolat a szervezet belső órája és a normális alvási minták fenntartásának képessége között. Más szóval teljesen felrúgja a biológiai ritmusunkat.

A rémálmok ráadásul felébresztik az embert, tehát ha valaki gyakran tapasztalja, egyre inkább fél elaludni, ami még tovább csökkenti az alvásidőt.

A kutatás során 264 orvostanhallgatót vizsgáltak, akikről egy kérdőív segítségével megállapították, hogy a hajnali vagy az éjszakai típusba tartoznak. Az alanyok közül 59 éjszakai bagoly, 67 korán kelő volt, a többiek pedig a kettő közé estek. Az eredményekből kiderült, hogy az alvási minták jóval többet okozhatnak az ismerős reggeli levertségnél. A kutatás lehetséges összefüggést mutatott ki a későn fekvés és bizonyos elmezavarok, például a függőségek, a bulímia, az alvászavarok, a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, az öngyilkos hajlam és a hangulatzavarok között.

Selvi szerint az éjszakai baglyok egyik legnagyobb nehézségét az okozza, hogy nagyon nehéz megőrizniük az állásukat vagy iskolába járniuk, ha az agyuk csak dél körül kezd rendesen működni.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.