Egy apró szokás, ami tönkre teszi az alvásunkat

Sokan a lefekvés előtti utolsó pillanatra időzítik ezt a teljesen hétköznapi teendőt. Ám szakértők szerint nem a legjobb ötlet, és az álmatlanság csak egy sok közül, amit okozhat…

Adja magát a zuhanyzás elalvás előtt, hiszen nincs is jólesőbb érzés, mint tisztán és frissen bebújni a ropogós ágyneműbe. Van, aki az egyéb otthoni teendői miatt halogatja a legutolsó pillanatra a tusolást, mások pedig kimondottan azért választják a lefekvés előtti fél órát, mert kellemes érzés tusolás után ágyba bújni. Ám a zuhanyzás elalvás előtt nem tesz jót a szervezettel, hiába tűnik úgy elsőre, hogy felfrissít.

 Fotó: Pixabay.com

 

1. Nehezebben alszol el

 

Horkolás alvási apnoéFotó: Pixabay.com

 

Bármennyire is úgy érzed, hogy ellazít az elalvás előtti tusolás, valójában teljesen összezavarja az alvási ritmusodat. A pihentető alvás egyik feltétele, hogy a testhőmérséklet viszonylag alacsony; ugyanis a szervezet úgy készül fel a pihenésre, hogy lehűti magát, emiatt borzongunk, ha álmosak vagyunk. A zuhanyzás azonban megemeli a testhőt, és ettől a szervezeted teljesen összezavarodik. Emiatt érdemes az esti tusolást legalább két órával lefekvés előtti időpontra tenni; máskülönben sokkal nehezebben szenderedsz el.

2. Felgyorsítja a pulzusodat

 

Fotó: Pexels.com

 

A forró zuhanytól szapora lesz a szívverés, mivel a meleg víz megemeli a vérnyomást. Szakértők szerint a túlságosan forró fürdő kifejezetten ártalmas, hiszen stresszhatás éri miatta a szívet. Ha túl gyors a pulzusod, felületesen fogsz aludni, forgolódsz, és kialvatlan leszel másnap.

3. Akár hízást is okozhat

 

Fotó: 123rf.com

 

Túl az alvászavarokon, a zuhanyzás elalvás előtt még hizlalhat is. Ha vacsora után mész tusolni, azzal összezavarod az anyagcserédet; ugyanis az emésztés során megnő a vérbőség a gyomor tájékán. Ám, ha tusolsz evés után, a test többi részére áramlik a vér, így elégtelen lesz az emésztés. Érdemes a tusolást legalább fél órával a vacsora utánra időzíteni.

4. Árt a hajadnak

 

Fotó: Pixabay.com

 

Ha este mosol hajat, és nem szárítod meg eléggé, nedves lesz a párna, és ezáltal el tudnak szaporodni a baktériumok. Hosszú távon ez fejbőr-viszketéshez, korpásodáshoz vezethet. Érdemes a hajmosást inkább nappalra, esetleg reggelre időzíteni.

Forrás:ripost.hu

Mindenki tapasztalhatta már, hogy ha nyúzott, szinte bármilyen, szénhidrátban, zsírban gazdag ételt megkíván. A fáradt emberek hajlamosak magasabb zsírtartalmú ételeket fogyasztani – állapította meg egy kutatás. Azaz, a túl kevés alvás hozzájárulhat a derékbőség növekedéséhez, a hízás megindulásához.

Túl kevés alvással csak hízást érünk el?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.