COVID tünet? Fizikai és pszichés oka is van most az alvászavaroknak

A koronavírus nem csak fizikailag, de pszichésen is komoly hatást gyakorol az emberekre, még azokra is, akik nem betegedtek meg. Sokaknál jelent meg például alvásprobléma, ami csak tovább súlyosbítja a már meglévő nehézségeket.

 Dr. Vida Zsuzsanna, a Jóalvás Központ szomnológusa, neurológus a jellegzetes zavarokról és a kezelés szükségességéről beszélt.

 

Az alvászavar ok és következmény is lehet

A megfelelő minőségű alvás nem csak az immunrendszer hatékony működéséhez szükséges (és így bizonyos védőfaktort is jelent a betegségekkel szemben), de alapvető az egészséges mentális és pszichés működéshez, segít visszaszorítani a stressz, a szorongás káros hatásait is. Éppen azért az alvászavarok nem csak következményei, de okozói is lehetnek az egyes problémáknak.

Foto:123rf.com


A koronavírus járvány többféle módon is hatással lehet az alvásra. A pandémia kapcsán jelentősen megnőtt az emberek stressz-szintje, illetve az on-line oktatás és home office hatására sokaknak megváltoztak az alvási szokásaik. Nem csak a betegségtől való félelem, a szeretteink egészsége miatti aggódás, a szociális izoláció, de az egzisztenciális okok miatt is szoronghatunk, és azok a figyelem-elterelési technikák, amelyek beválnak napközben, nem feltétlenül eredményesek éjszaka. A napirend megváltozása, “lazulása”, a külső ún. “zeitgeber” tényezők megszűnése, a napfény és a rendszeres testmozgás hiánya bioritmusunk felborulásához vezethet, ami alvási szokásainkat károsan befolyásolhatja, s elősegítheti az alvászavarok kialakulását – hangsúlyozza dr. Vida Zsuzsanna, a Jóalvás Központ szomnológusa, neurológus. – Jelenlegi ismereteink szerint azonban a vírusfertőzés önmagában is közvetlen módon okoz alvászavart, nemzetközi kutatási adatok alapján a fertőzöttek 40 %-a szenved valamilyen alvásproblémától. Mindezek eredményeként két fő problémával lehet találkozni az alvászavarok kivizsgálása során: az inszomniával és a cirkadián ritmus felborulásával. Az inszomnia magában foglalja az elalvási nehézséget és a megzavart alvást is, amit nem magyaráz más fizikai ok, a cirkadián ritmus zavara pedig okozhat gondot a felkelésnél, az elalvásnál, a megnyúlt vagy megrövidült alvásidő kapcsán.

Fotó: 123rf.com

Miért olyan fontos az alvás a pandémia alatt?

A kellő mennyiségű és jó minőségű alvásnak döntő jelentősége van a normál hétköznapokban is, a kritikus időszakokban pedig talán még nagyobb. Tudniillik, minél rosszabb minőségű az alvás, annál fogékonyabbak vagyunk mind testi, mind lelki értelemben a betegségekre, ami nyilvánvalóan ördögi körként jelenik meg az egyébként is nehéz hétköznapokban.

Hosszú-COVID-ról beszélünk, ha a koronavírus-fertőzés tünetei hat hétnél tovább tartanak. A betegséget gyakran enyhe tünetekkel átvészelő, kórházi kezelésre nem szoruló, de elhúzódó panaszoktól szenvedő betegek egyik gyakori panasza a fülzúgás.

Fülzúgás – A hosszú COVID tünete lehet

 • A jó alvás erősíti a szervezet védekezőképességét, tanulmányok szerint az alvászavarok még egyes vakcinák hatásfokát is ronthatják.
 • Az alvásproblémák egyértelműen rontják a mentális képességeken, jelentősen gyengítik a tanulási-, döntéshozatali képességet, a komplex gondolkodás és a memória is zavart szenvedhet.
 • Az alvászavarok a hangulatot és az energiaszintet is negatívan befolyásolják, irritálttá tesznek, okozói lehetnek a depressziónak, illetve súlyosbíthatják azt.  Ugyancsak hozzájárulhatnak a szorongásos zavarokhoz, a bipoláris hangulatzavarhoz és a poszt-traumás stressz szindrómához is.

Fotó: 123rf.com

Alvás-segítő tippektől és orvosi kezelésig

 • Alakítsunk ki napi rutint és ragaszkodjunk hozzá

Legalább a felkelés és a lefekvés idejét érdemes meghatározni akkor is, ha például a home office miatt nem szükséges korán kelnünk. Az is fontos, hogy lefekvés előtt is szánjunk időt az elcsendesedésre, ne a számítógép előtt aludjunk el.

 • Az ágyat ne használjuk munkaállomásként

Sokat segít a jó alvásban, ha tudjuk, hogy az ágyunk nem funkcionál író- vagy étkezőasztalként. Ezen kívül a jó matrac, a személyre szabottan kényelmes párna és a könnyű, gyakran cserélt ágynemű is elősegíti a pihenést.

 • Figyeljünk a fényekre 

Töltsünk minél több időt a szabadban, egyrészt a friss levegő, másrészt a természetes fények miatt. Otthon is minél gyakrabban nyissunk ablakot, igyekezzünk alkalmazkodni a napszakokhoz és lefekvés előtt lehetőleg már ne tegyük ki magunkat a képernyők kék fényének.

 • Tudatosan szundítsunk

Bár a 10-20 perces, főként ebéd után beiktatott szundításnak számos előnye lehet, törekedjünk arra, hogy máskor ne engedjünk az elalvásnak és ne töltsünk órákat nap közbeni szunyókálással.

 • Maradjunk aktívak

Akkor is mozogjunk, táncoljunk, tornázzunk, sétáljunk, ha ezt nem a szokott módon tehetjük. A rendszeres fizikai aktivitásnak nagyon komoly szerepe van az alvás minőségének javításában.

 • Okosan együnk-igyunk

Bár a bezártság, az örömforrások hiánya miatt hajlamosak vagyunk nassolni, több édességet, üdítőt, zsíros ételt fogyasztani, ezek, valamint az alkohol és a koffein ronthatják az alvás minőségét, csökkentsük a mennyiségüket.

 • Alkalmazzunk relaxációs technikákat

Ha valamikor, hát most érdemes lecsendesíteni az elménket, elsajátítani olyan technikákat, mint a jóga, a mindfulness, a légzési metódusok. Az is segít a stressz csökkentésében, ha korlátozzuk a közösségi oldalakon töltött időt és a vírushelyzetről szóló hírek olvasását.

 • Kérjünk orvosi segítséget

Ha az alvási nehézségek nem múlnak, esetleg romlanak, állandósulnak, jelentős hatással vannak a nappali tevékenységekre, mindenképpen szakértő segítséget kérni – hangsúlyozza Vida doktornő. – Már csak azért is fontos visszaállítani a jó alvást, mert így megszakíthatjuk az alvászavarok – nappali problémák – mentális nehézségek – fizikai betegségek ördögi körét.

Forrás: Jóalvásközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.