Azt tudjuk, hogy mitől alszunk jól, most azt nézzük meg, mitől nem

Egyes ételek és italok nem csak az emésztést nehezítik meg, hanem az idegrendszer- és a bélflóra állapotát is befolyásolhatják. Ha ilyen ételeket fogyasztunk, egész éjszaka forgolódunk.

 

Sokszor előfordul, hogy bár nagyon álmosan fekszünk be az ágyba, mégis órákig hánykolódunk, anélkül hogy el tudnánk aludni. A szakértők szerint egyes élelmiszerek befolyásolhatják az alvás-ébrenlétet szabályozó bioritmust, sőt, az alvást befolyásoló hormonháztartást is. Azt tanácsolják, hogy a következő ételeket és italokat lehetőleg a lefekvést megelőző öt órában már semmiképp se fogyasszuk.

 

Epét irritáló ételek
A nagy mennyiségű tej, a nyers fokhagymás, hagymás ételek és persze a fűszeres ételek irritálhatják a bélflórát, ezáltal a gyomorban felszabaduló savtól gyomorégést tapasztalhatunk. Emellett pedig a fűszeres ételektől több folyadékot fogunk kívánni, így többször kell majd kijárkálnunk az éjszaka folyamán a vécére.

Magas cukortartalmú ételek
A különböző édességek megdobják a vércukorszintet, ettől pedig akár hajnalig forgolódhatunk az ágyban, anélkül hogy egy szemhunyásnyit is aludnánk. Kerüljük még az egészségesnek hitt aszalt gyümölcsöket is, mert ezek is nagy mennyiségű cukrot tartalmaznak.

Foto:123rf.com

Alkohol
Bár az alkohol nyugtató hatása átmenetileg elálmosíthat, de valójában csökkentheti az álom mennyiségét, a gyors szemmozgást, ezáltal pedig az alvás nem lesz pihentető. Nem érdemes tehát altató gyanánt alkoholt inni, mert ettől másnap csak még kimerültebbek leszünk.

Magas zsírtartalmú ételek
Kerüljük a gyorséttermi vagy más, bő olajban sült ételeket, mert a magas zsírtartalmuk miatt a gyomrunk egész éjszaka dolgozni fog, amitől nehézkesnek fogjuk érezni az alvást. Sőt az alkoholon kívül a zsíros ételek is okozhatnak rémálmokat.

Nyers zöldségek
Talán meglepő lehet, hogy ezek az egészségesnek hitt ételek is szerepelnek ezen a listán. Pedig a nyers zöldségek emésztése során gáz képződik a vastagbélben, így puffadunk tőlük. Így az elalvást megelőző órákban érdemes inkább párolva fogyasztanunk a zöldségeket.

Hogyan alakítsuk át a hálószobánkat a jó alvás szentélyévé?

Koffeintartalmú ételek
Nem csak a kávéban, de az étcsokoládéban, az energia italokban és a szénsavas üdítőkben is van rejtett koffein, mely hatására az idegrendszer felpörög, így nem tudunk eljutni a mély alvás szakaszáig.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.