Az alvás minősége jelezheti az Alzheimer-kockázatot

Az idősekre nézve különösen veszélyes

Az Alzheimer-kór kialakulásának megakadályozása kulcsfontosságú, már viszonylag fiatalon is. Egy kutatás szerint az alvás minősége jelezheti a betegség kockázatát az idős embereknél.

Amennyiben az alvás minősége rossz, az előre jelezheti az Alzheimer-kór kockázatát idősebb embereknél – sugallja egy tanulmány. A betegségben szenvedők általában fáradtan ébrednek, éjszakáik pedig egyre kevésbé eredményeznek frissességet, ahogyan a memóriavesztés és egyéb tünetek súlyosbodnak.

Ennek oka ma még nem egyértelmű.

A St.Louis-i Washnigton Egyetem tanulmánya kiderítette, hogy az idősebb embereknél, akik rosszul alszanak vagy kisebb mértékű esetükben a mély alvás mennyisége, magasabb az agyban a tau nevű mérgező fehére szintje. A mély alvás szükséges az emlékek megszilárdításához és ahhoz, hogy reggelente frissen ébredjünk.

A tau fehérjét a kutatók már összefüggésbe hozták az agyi károsodással és kognitív hanyatlással.

„Az alvás minőségének megmérése hatékony és nem invazív módszer az Alzheimer-kór kockázatának kiderítésére, még mielőtt az embernél problémák adódnak a memóriával és a gondolkodással” – fejtette ki Brendan Lucey, az egyetem professzor asszisztense.

A Science Translational Medicine szaklapban közzétett felfedezés azt mutatta, hogy nem a pihenés teljes mennyisége, hanem a mély alvás hozható összefüggésbe a tau agyi fehérjével, utóbbi tükrözi az alvás minőségét.

„Érdekes, hogy fordított kapcsolatot figyeltünk meg a csökkent lassú hullámú alvás és a több tau fehérje jelenléte között olyan embereknél, akik kognitív szempontból normálisak voltak vagy csak enyhén károsodottak, ami azt jelenti, hogy a csökkent mély alvásos aktivitás a normál és a hanyatló állapot közötti átalakulás markere lehet” – magyarázta a kutató.

A tanulmányhoz a csoport 119, 60 éves vagy ennél idősebb embert vett górcső alá, akik csaknem 80 százalékban normálisnak számítottak kognitív szempontból, a többieknél a károsodás meglehetősen enyhe volt.

Több mint két évtizeddel azelőtt, hogy az Alzheimer-kór tünetei jelentkeztek – a memóriavesztés és a zavartság -, az agyban elkezdett plakkokat kialakítani az amiloid béta-fehérje. A tau jelentkezése későbbre tehető: akkor válik nyilvánvalóvá, amikor a legfontosabb agyterületek már csökkenő aktivitást mutatnak. S a betegeknél csak ekkor lehet megfigyelni a kognitív hanyatlás egyértelmű jeleit.

Fotó: 123rf.com

Vagyis, az alvás minőség hasznos markernek tűnik annak előrejelzésében, hogy az agyi változások már kezdik aláásni az ember tiszta gondolkodását – hívják fel a figyelmet a kutatók.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Egy válasz

  1. Zebribár

    Az milyen nem tudok nyugodtan aludni csak ha kimerítem magam!!!???? 3-napig iszom és 3 -napig kokaint szívok! Utána egy pár napig rendesen pihenek igaz vannak légzés kimaradások ezt a páromtól tudom de legalább jól alszom. Na ehhez mit szóltok?

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.