Az alkalmi délutáni alvás jót tesz a szív egészségének

Tovább élni is segíthet a szundikálás

Sokan igénylik a szundítást, s a jelek szerint jót is teszünk a szív egészségének a délutáni alvás beiktatásával – állítja egy új tanulmány.

Csaknem felére csökkentheti a szívroham esélyét az alkalmi szundítás – áll egy új tanulmányban, mely szerint a szívinfarktus, a stroke és a szívbetegség egyaránt kisebb valószínűséggel csap le azokra, akik beiktatnak délutáni alvást, mint akik nem.

A gyakori alvás ugyanakkor nem jár különösebb előnyökkel – állapították meg a kutatók.

„Valójában kiderült, hogy a sűrű délutáni alvás nagyobb kockázatot jelentenek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását tekintve – mondta Nadine Hausler, a svájci, Lausanne-i Egyetemi Kórház posztdoktor kutatója. – Ugyanakkor, amikor figyelembe vettük a társadalmi-demográfiai, életmódbeli és kardiovaszkuláris kockázati tényezőket, a megnövekedett kockázat eltűnt”.

E megállapítások a kutatóknak is fejtörést okoztak. Hiszen a fentiek alapján a délutáni alvás bizonyos mértékben hasznos, bizonyos mértékben viszont nem – emelte ki Marie-Pierre St-Onge, a New York-i Kolumbia Egyetem Irving Egészségügyi Központjának alvásprogram-vezetője.

Megjegyezte: a szundikálás egészségügyi előnye régóta heves vita tárgya kutatók körében, sokan állítják, hogy a szundikálás rossz éjszakai alvást vált ki. St.Onge azonban kijelentette: az ő meglátásuk szerint a heti 1-2 délutáni alvás az előnyös.

Fotó: 123rf.com

A tanulmány során a kutatók közel 3500, véletlenszerűen kiválasztott svájci ember szundikálási szokásait vizsgálták, majd követték szív egészségüket több mint 5 éven át.

Az emberek között 5-ből 3 nem alszik délután. Ötből egy mondta azt, hogy hetente 1-2 alkalommal szundikál – ugyanennyien állították, hogy heti 3-szor vagy ennél többször alszanak.

A gyakori délutáni alvás általában idősebb és túlsúlyos emberekre, illetve a dohányosokra jellemző. S bár ők hosszabb szundikálásról számoltak be éjszaka, mint akik nem alszanak délután, napközben sokkal inkább álmosnak érzik magukat, sőt nagyobb eséllyel küzdenek alvási apnoéval – mely állapotban az ember éjszakánként ismételten felébred légzéskimaradásai miatt.

Az 5 éves nyomonkövetés alatt a résztvevők 155 halálos, illetve nem halálos szíveseményen estek át – mutatták ki a felfedezések. Ezek közé tartozhatott a blokkolódott artériák okozta szívroham, stroke, szívbetegség, melyek műtéti beavatkozást igényeltek.

A kutatók szerint hetente egyszer vagy kétszer történő szundikálás 48 százalékkal csökkenti az emberek infarktus, stroke és szívelégtelenség kockázatát, szemben azokéval, akik egyáltalán nem szundikálnak.

A gyakori délutáni alvás kezdetben úgy tűnt, 67 százalékkal növeli a szívkockázatot – ugyanakkor ez eltűnt, miután figyelembe vettek más kockázati tényezőket is – jegyezték meg a tanulmány szerzői.

Dr. Martha Gulati kardiológus, a CardioSmart.org, az Amerikai Kardiológiai Kollégium páciens webhely főszerkesztője, úgy véli: a gyakori délutáni alvás vörös jelzés lehet az egészségügyi gondok szempontjából.

A szakember attól tartanak, hogy aki minden nap alszik, nem pihen megfelelően éjszakánként. Azt azonban egyelőre nem tudják a kutatók, mi az oka annak, hogy heti 1-2 alvás jót tesz a szervezetnek. Feltételezhető, hogy az alkalmi szundikálás fiziológiai kompenzáció, mely lehetővé teszi az elégtelen alvás miatti stressz csökkentését, így jótékony hatással lehet a szív- és érrendszeri betegségek nézve.

Az eredményeket azonban egyéb tanulmányokkal is szükséges megerősíteni.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.