Alvási nehézségek időskorban

A Northwestern-i Egyetem kutatója, Kathryn Reid neurológus professzor által végzett vizsgálat szerint, az idős emberek több mint kétharmada időskori alvási nehézségekkel küszködik, azonban az orvosok ritkán jegyzik fel ezeket a panaszokat a betegek kórlapjaiba.

Alvási nehézségek – mivel függ össze?

A vizsgálatban 1 503 beteg vett részt, életkoruk 60 év feletti volt. A betegek felkeresték háziorvosukat, majd ezután szociális munkások beszélgettek alvási nehézségeikről. A szociális munkások azt tapasztalták, hogy a betegek 69%-ának legalább egyféle alvási problémája volt, 40%-ának pedig kettő vagy több.

A betegek 45%-ának nehézsége volt az elalvással, illetve az alvás folyamatosságával. A sok panaszolt alvási nehézség ellenére, a betegek kórlapjában csak 19%-ban jelent meg az alvási probléma. Korábbi kutatások összefüggésbe hozták az időskori alvási nehézségeket a gondolkodásbeli problémákkal, a kevés mozgással és az alacsony életminőséggel.

időskori alvás

Dr. Reid szerint sok orvos még mindig úgy gondolja, hogy az alvási nehézség normális időskori jelenség, és nem lehet mit tenni ellene. Az alvási nehézségek kezelésében hasznos lehet többek között a meditáció, és a fokozott fizikai aktivitás.

Igaz, hogy az életkor előre haladtával egyre kevesebb alvásra van szükség, azonban a rövidebb alvásnak is pihentetőnek, és zavarmentesnek kell lennie. Egy nemrégiben megjelent tanulmány kimutatta, hogy a kifejezetten jó egészségi állapotban lévő idősek körében az alvászavar gyakorisága mindössze csak 1 százalék.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.