Alváshiány gyermekeknél – komoly problémákat okozhat

A Semmelweis Egyetem I. számú gyermekklinika legutóbbi felmérése szerint a 14 és 20 év közötti diákok egyharmada kialvatlan, az okok közé tartozik az internetezés, a tévézés, a bulizás, de sokan olvasnak és tanulnak éjszakába nyúlóan.

Az egyre több zavaró tényező hosszú, de rövidtávon sem tesz jót az egészségnek – hangzott el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. A diákok többségét teljesen behálózza a közösségi média, az időről megfeledkezve, akár késő estig is képesek különböző számítógépes játékokat játszani. Az ebből adódó folyamatos kialvatlanság megváltoztatja a viselkedést, a fáradékonyság kihat a tanulmányi eredményekre, különösen, ha a serdülőkorú fiatal elbóbiskol az órán és emiatt nem tud figyelni.

Sok diák abban hisz, hogy majd a hétvégén kialhatja magát, azonban egy amerikai alváskutató szerint a hétvégi maratoni alvások ebben az életkorban nem pótolják a rendszeres és pihentető alvást.

Foto:123rf.com

A serdülőkor egy érzékeny időszak

Makai Gábor, klinikai szakpszichológus arra hívta fel a figyelmet, hogy a serdülőkor egy nagyon érzékeny időszak, mely átmenet a gyermekkor és felnőtt kor között. A személyiség újjászületése történik ebben a stádiumban. Ilyenkor ismerik meg önmagukat a fiatalok és alakul ki bennük, hogy milyen szerepet akarnak betölteni a világban – mondta el Makai Gábor.

A szülők feladata, hogy átsegítsék gyermekeiket ezen az úgynevezett „krízishelyzeten”. A tévé és a digitális világ egyfajta menedék vagy védőburok lehet számukra, ezért időben kell észrevenni, ha az valamiféle függőségbe megy át. Különbséget kell tenni, hogy a serdülő mire és miért használja akár az internetet, akár bármilyen más digitális „kütyüt”- tette hozzá.

Szervi és mentális gondokat okoz a kialvatlanság

Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem I. számú gyermekklinika   igazgatója elmondta, hogy a 14 és 20 éves kor számára az élettanilag ideális alvásmennyiség a 9 óra lenne. A kutatás szerint, melyben nagyjából 5000 fiatalt kérdeztek meg, 2000 volt azoknak a száma, akik az ideális helyett 1-2 órával kevesebbet alszanak.

Foto:123rf.com

Az igazgató arra hívta fel a figyelmet, hogy a kialvatlanság összefügghet a korai elhízással, túlsúllyal, cukorbetegséggel, de szív- és érrendszeri problémákhoz is vezethet. A kialvatlanság nem csak napközbeni fáradékonysághoz és órán való elbóbiskoláshoz vezet, de a kisebb mértékű, releváns alváshiány is komoly gondot okozhat, amely a nappali hiperaktivitásban, mint figyelemzavarban mutatkozhat meg – tette hozzá.

Fotó: 123rf.com

Az alvászavar depresszióhoz is vezethet

Sok esetben az alvászavar a depresszió tüneteivel lehet összefüggésben. A fejben lezajló kérdések sorozatát, a fantáziákat és a gondolatokat sokszor nem tudják a fiatalok kikapcsolni, és ennek következtében fordul elő, hogy óhatatlanul is a számítógép elé kerülnek, a virtuális világba menekülnek, így kerülve bele egy olyan spirálba, amelynek következtében állandóan fáradékonyak és kialvatlanok lesznek – hangsúlyozta az igazgató.

Függőjévé válnak az internet világának, nehezen tudnak majd a külvilágban társas kapcsolatokat létesíteni, kihat a mindennapjaikra, melyekben nem is fogják magukat jól érezni, így újból a számukra komfortzónát nyújtó internet és digitális eszközök világába menekülnek.

Fontos a példamutatás

Tibenszky Moni Lisa, a Felelős Szülők Iskolájának alapító ügyvezetője arról beszélt, hogy minden gyermeknek más az alvásigénye, vagy az, hogy milyen mélyen alszik, de fontos kérdés, hogy szokott-e álmodni és beszél-e ezekről az álmokról a gyerek, mert egy rossz álom is meg tudja határozni a mindennapok kimenetelét.

Az eredeti cikk itt található

Krónikus álmatlansággal küzd? Nehezen alszik el, órákig ébren hánykolódik az ágyban? Íme pár megfontolandó praktikus megoldás a jó alvásért!

5 trükk a jó alvásért

Forrás: Hirado