Alvás párna nélkül – Most jó, vagy rossz ötlet?

Míg egyesek szeretnek nagy, pihe-puha párnákon aludni, mások kényelmetlennek érzik őket. Viszont aki gyakran ébred nyak- vagy hátfájással, akkor talán kísértésbe eshet, hogy párna nélkül aludjon. Van néhány előnye a párna nélküli alvásnak, se sajnálatos módon csak akkor segíthet, ha egy bizonyos pozícióban alszunk.

A párna nélküli alvás segíthet a jó testtartásban?

A tudósok nem vizsgálták, hogy a párna nélküli alvás hogyan hat kifejezetten a gerinc állapotára. A hason alvóknak azonban egyértelműen előnyösebb  a párna elhagyása. A University of Rochester Medical Center szerint a hason alvás természetellenes helyzetbe hozza a gerincet. Ez azért van, mert a testsúly nagy része a test közepére terhelődik. Ez megterheli a hátat és a nyakat, ami megnehezíti, hogy a gerinc megőrizze természetes görbületét.

Elalvás 5 perc alatt – ez a titkos recept hozzá

A párna nélküli alvás hasonfekvő pozícióban laposan tartja a fejét. Ez csökkentheti a nyakra nehezedő stresszt, és elősegítheti a gerinc egyenesen tartását. Ez nem vonatkozik a többi alvási pozícióra. Ha a hátán vagy az oldalán alszik, a párna nélküli alvás többet árt, mint használ. A legjobb, ha ilyen esetben párnát használ, hogy a gerince ideális megtámasztásban maradjon.

Foto:123rf.com

A párna nélküli alvás enyhítheti a nyakfájást?


Abban az esetben ha valaki hason alszik, igen, a párna nélküli alvás csökkentheti a nyakfájást. Amikor hason fekszünk, a fejünk oldalra fordul. Ebben a helyzetben a párna használata csak növeli a nyak kényelmetlen szögét. A párna nélküli alvás azonban minimalizálhatja a természetellenes helyzetet, miközben csökkenti a gerincet érő terhelést.

Fotó: 123rf.com

Jobb a hajunknak a párna nélküli alvás?


Nincs ismert összefüggés a párna használata és a haj egészsége között. A kutatók nem vizsgálták, hogy a párna nélküli alvás hogyan hat a hajra. Arról azonban készült kutatás, hogy az alvófelület anyaga hogyan hat a hajra. Eszerint a pamut párnahuzat felszívja a természetes olajokat a hajból, ami miatt az könnyen begöndörödik. A selyem állítólag jobb a hajnak. Egyébként az, hogy használunk-e párnát az alváshoz, valószínűleg nem befolyásolja a hajunk egészségét.

Amennyiben hason alszunk, így szoktassuk magunkat a párna nélküli alváshoz

Ha mindig párnával aludtunk, időbe telik, amíg hozzászokunk a párna nélküli alváshoz. Íme néhány  tipp, annak, aki szeretné kipróbálni a párna nélküli alvást:

  • Fokozatosan csökkentse a fejtámaszt. Ahelyett, hogy azonnal eltávolítaná a párnát, kezdje egy összehajtogatott takaróval vagy törölközővel. Fokozatosan lapítsa ki a törölközőt, amíg készen nem áll a párna nélküli alvásra.
  • Teste többi részét párnákkal támassza meg. Ha hason alszik, tegyen párnát a hasa és a medencéje alá, hogy segítsen a gerincének a terhelés csökkentésében. Hanyatt fekve tegyen párnát a térdei alá, illetve oldalra fekve a térdei közé.
    Válassza ki az ideális keménységű matracot. Párna nélkül még fontosabb a kellő alátámasztást nyújtó matrac. A túl puha matrac engedi, hogymiatt a gerince megereszkedhet, ami könnyen hátfájást okoz.

Bár a párna nélküli alvás segíthet a hason alvóknak,  azért ajánlott párnát használni, ha háton vagy oldalt alszik. A legfontosabb azonban az, hogy kényelmesen és fájdalommentesen aludjon. Ha valakinek rendszeres nyak- vagy hátfájása, esetleg egyéb gerincbetegsége van, a párna nélküli alvás a legtöbb esetben nem javasolt.

 

 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.