Alvás helyett hízás!

Azok a tinik, akik naponta 8 óránál kevesebbet alszanak, hamar felszedhetnek magukra néhány plusz kilót. Az alváshiány következtében ugyanis nem csak fáradtabbak lesznek a fiatalok, hanem többet is esznek, így a hízás elkerülhetetlen.

Hízás az alvás miatt?

“Az alvás táplálék az agynak. Amikor a tinik nem alszanak eleget, elszundíthatnak az órákon, stresszesebbnek tűnnek és annak is érzik magukat, gyakran betegek, és ráadásul több kalóriát is fogyasztanak, mint akik legalább napi nyolc órát pihennek éjszaka” – magyarázta Lata Casturi, a kutatás vezetője, a houstoni Baylor Orvostudományi Főiskola Alváskutató Központjának munkatársa.

Foto:123rf.com

A kutatásba 108 férfi és 147 női hallgatót vontak be. Kiderült, hogy hétköznap a férfiak átlagosan 6 óra 32 percet, míg a nők 6 óra 30 percet aludtak. A hétvégén persze mindenki többet pihent, a fiúk 9 óra 10 percet a lányok pedig 9 óra 22 percet. A vizsgálat során a tudósok az önkéntesek testtömegindexét is megmérték (BMI) és összevetették az alvással töltött órák számával.

Az eredmények azt mutatták, hogy azok a férfiak, akik 7 óránál kevesebbet aludtak, korosztályukhoz képest 3,8 százalékkal magasabb BMI-vel rendelkeztek, a nőkhöz viszonyítva pedig 4,7 százalékkal volt nagyobb az érték.

Örök vita a két nem között, hogy logikai feladatokban, tájékozódásban, kommunikációban, érzelmi téren melyik fél teljesít jobban. Egy dolog kiderült most, mégpedig az, hogy az egyik fél többet használja az agyát, ezért több pihenésre  van szüksége. Melyik nemre tippelnek?

A férfinak vagy a nőnek van szüksége több alvásra?

A kialvatlanság azonban úgy tűnik, hogy másképpen hat a két nemre, a kutatók ugyanis nem találtak semmilyen összefüggést a hétköznapi alvásidő és a lányok elhízása között. A tanulmány ugyanakkor csak az alvás és a testsúly közötti összefüggést vizsgálta, az ok-okozati hatást nem bizonyította. Az azonban biztos, hogy ha valaki nem alszik eleget, a leptin nevű hormon szintje lecsökken, ami azzal jár, hogy az étkezések után nem érzi magát elég jóllakottnak. Az alváshiány ezért növeli az étvágyat, így érthető, ha a kialvatlan tinik végül felszednek pár kilót.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.