Álmatlanság – ez lehet az inszomnia 5 típusa

Az álmatlanság olyan gyakori tünet, amely nem csak nappali fáradtsághoz, de akár fizikai betegségekhez és depresszióhoz is vezethet. Éppen ezért foglalkozott a jelenséggel egy holland kutatás is, amely az inszomnia öt típusát különböztette meg.

A típusokról és a kezelés jelentőségéről dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, szomnológus beszélt. 

 

Elaludni és átaludni is nehéz lehet

Az álmatlanság nappali fáradtságot, koncentrációzavart, betegségeket eredményezhet.

Foto:pixabay.com

A Netherlands Institute for Neuroscience kutatói több ezer önkéntes adatait elemezve arra a következetésre jutottak, hogy az inszomnia nem egyetlen alvászavar, inkább öt hasonló, de jól elkülöníthető probléma. A differenciálás szerint az öt altípust a különböző személyiségjegyek, a depresszió kockázata, az agyi aktivitás és a kezelésre adott válasz szerint lehet elkülöníteni egymástól. A szakemberek abban látják a tipizálás jelentőségét, hogy a jövőben így a kezelés is személyre szabottabb lehet.
Az álmatlanság az egyik leggyakoribb probléma, amivel az emberek orvoshoz fordulnak. Leginkább az elégtelen és rossz minőségű alvást, az elalvási nehézséget és a gyakori megébredést nevezik meg tünetként. Az inszomnnia miatt gyakori a distressz érzése, a szorongás, az ingerlékenység és a nappali teljesítmény csökkenése is. Teljesen érthető, ha kialvatlanul a fókuszálás, a koncentráció és a memória is zavart szenved. Az érdekes az, hogy az inszomniára jelenleg használatos módszerek némelyeknél beválnak, míg másoknál kevésbé. Ez a megfigyelés sarkallta arra a holland kutatókat, hogy alcsoportokat különböztessenek meg az inszomnián belül, a már létező akut – néhány napig vagy hétig tartó -, a krónikus – hónapokig vagy tovább tartó – felosztáson kívül.   

álmatlanság

Foto:pixabay.com

Az inszomnia 5 típusa

A szakértők 4322 alvásproblémákkal küzdő önkéntes kitöltött kérdőívét elemezték, amellyel azokat a személyiségjegyeket mérték fel, amelyeket a tudósok az agyműködésben és az agyszerkezetben mutatkozó különbségekkel hoztak összefüggésbe. A válaszok alapján az inszomnia 5 típusát különböztették meg (és ezt az eredményt erősítették meg az öt évvel későbbi utánkövetésben is):

  • 1. típus: Erősen szorongó – ebbe a csoportba azok tartoztak, akik magas pontszámot értek el a szorongásra, feszültségre, levertségre utaló személyiségjegyeknél.
  • 2. típus: Mérsékelten szorongó, de jutalomra érzékeny – ehhez a csoporthoz sorolták azokat, akik fogékonyak tudtak maradni az örömteli érzelmekre.
  • 3. típus: Mérsékelten szorongó és jutalomra érzéketlen – ez a típus nem igazán reagált az örömteli érzelmekre.
  • 4. típus: Enyhén szorongó, magas reakciókészségű – ennél a csoportnál az inszomnia tüneteit erősen befolyásolta a környezet és az életesemények.
  • 5. típus: Enyhén szorongó, alacsony reakciókészségű – ezen típus tüneteire nem hatottak a külső körülmények és életesemények.

A kutatók azt is megállapították, hogy az 5 inszomnia típus különbözött a gyógyszeres kezelésre és a kognitív viselkedésterápiára adott válaszuk tekintetében is. Ezen kívül a depresszió kialakulásának kockázata is erősen eltért az egyes típusoknál.

Az álmatlanság okát kell kideríteni

Bármilyen alvászavarról, vagy alváshoz kapcsolódó problémáról van szó, elsősorban ki kell deríteni, milyen okok vannak a háttérben. Az orvosi kivizsgálás során fény derülhet olyan alvásbetegségre vagy egyéb – belgyógyászati, pszichiátriai, fül-orr-gégészeti, kardiológiai, pulmonológiai, urológiai – eltérésekre, melyek kezelésével az álmatlanság is megszüntethető – hangsúlyozza dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, szomnológus. –   Az álmatlanságot kiváltó okok felderítése után a kezelőorvos feladata annak meghatározása, hogy a kezelés a továbbiakban gyógyszeres vagy pszichoterápiás módszerek segítségével, esetleg a kettő kombinációjával történjen. 

Évekig kevés, és nehéz alvás? Ezek okozzák!

Forrás: Jóalvásközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.