A zaj hatása a nyugodt alvásra

Hogyan hatnak az alvás minőségére a különböző erősségű zajok? Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európára vonatkozó zajkibocsátási iránymutatásai szerint a folyamatos, éjszakai zajhatások a dB-ek alapján a következőképpen zavarják meg a nyugodt álmunkat:

 

Éjszakai zaj 
erőssége
A zaj hatása az alvásra
<30 dB Bár a zajérzékenység egyénileg eltérő, a 30 dB-nél kisebb erejű zaj esetén általában nem észlelhető jelentős biológiai hatás. Ez nem is meglepő, hiszen ez nagyjából a suttogás hangerejének felel meg.
30-40 dB 40 dB a hangereje egy csendes beszélgetésnek, vagy például egy halk madárcsicsergésnek. Ilyen erősségű zaj esetén már többféle enyhe hatás megfigyelhető: alvás közbeni mozgások, felébredés, zavart pihenés. A legérzékenyebbek a gyerekek, az idősebbek és a krónikus betegségben szenvedők.
40-55 dB Az 55 dB egyenértékű egy kávéfőző vagy egy elhaladó autó hangjával. Azoknál, akik ekkora zajnak vannak éjjelente kitéve, már egyértelműen kimutathatók a káros egészségi hatások, különösen a legérzékenyebbek körében.
>55 dB 55 dB felett kezdődnek a jól hallható hangok, 70 dB felett pedig a már idegesítő, kellemetlen zajok, például a porszívó, a teherforgalom, vagy egy zajos étterem zaja. Ezek a zajok már fokozottan veszélyeztetik az egészséget, a súlyos alvászavarokon túl megnövelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is.

A nyugodt alvás nem csupán a napi fáradalmak kipihenéséhez, hanem testünk egészséges működéséhez is nélkülözhetetlen.

A kellő mennyiségű, zavartalan alvás hiányában immunrendszerünk is meggyengül, és hajlamosabbak leszünk a betegségek kialakulására. Amennyiben zajos körülmények között vagyunk kénytelenek aludni, válasszunk olyan jó minőségű füldugót a nyugodt alvás biztosításához, mint amilyen az Alpine Sleep Soft füldugó. Kényelmes, antiallergén és higiénikus megoldást jelent a zaj okozta alvászavarok ellen.

Forrs: Napidoktor.hu


Egy válasz

  1. Torma István

    Még a katonaság alatt meg kellett tanulni bármilyen körülmények között aludni, akár pár lépés alatt is! Most napközben úgy alszom, hogy meglehetősen hangosan szól a Petőfi rádió zenés műsora. Ez elnyom minden más zajt, még a panel fúrást is. Tulajdonképpen az elalvást zavarja meg a zaj, ha már alszom, akkor a házat is le lehet bontani körülöttem! 😀 😀 😀

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.