A férfinak vagy a nőnek van szüksége több alvásra?

Örök vita a két nem között, hogy logikai feladatokban, tájékozódásban, kommunikációban, érzelmi téren melyik fél teljesít jobban. Egy dolog kiderült most, mégpedig az, hogy az egyik fél többet használja az agyát, ezért több pihenésre  van szüksége. Melyik nemre tippelnek?

Azt nem tudjuk, hogy az egyes kapcsolatokban mennyi konfliktus van abból, hogy esetleg a női fél többet alszik, de ha így van, mostantól a tudomány is az ő oldalán áll: a Loughborough-i Egyetem alváskutatással foglalkozó központja a női és a férfi agy működésében fennálló már eddig is ismert különbségek alapján megállapította, hogy a nőknek több alvásra van szükségük, mivel jobban megerőltetik az agyukat nap mint nap. A női agy komplexebb a férfinél, és máshogy is működik, és hajlamos több feladatot egyszerre végezni, a nagyobb igénybevétel pedig nagyobb alvásigénnyel is jár, az agy ugyanis alvás közben regenerálódik.

Fotó: 123rf.com

A kutatók az extra alvás mértékét is megállapították, ami körülbelül plusz 20 perc a hölgyek javára. Az extra alvásigény egyébként nem csak a nemek között áll fenn, azoknak a férfiaknak is többet kell aludniuk, akik komoly agymunkát végeznek, akik pedig inkább a fizikumukat veszik igénybe a nap folyamán, beérhetik kevesebbel is.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.