7 mód, hogy melegen tartsd magad éjszaka (anélkül, hogy bekapcsolnád a fűtést)

A plusz ruhák és takarók viselésétől a késő esti fürdésig, íme, hogyan melegedhetsz fel, és aludhatsz jót a hideg téli éjszakákon is.

Az évnek ebben az időszakában a hőmérséklet – különösen éjszaka – zuhan, a fűtésszámlák viszont az egekbe szöknek, így az éjszakai melegen tartás nagyobb kihívást jelent, mint valaha. Ha nagyon hideg van, érdemes bekapcsolni a fűtést, de íme néhány ötlet Martin Seeley alvásszakértőtől, a Mattressnextday vezérigazgatójától, hogy milyen alternatív módszerekkel tarthatod magasan a testhőmérsékletedet lefekvés előtt, és így jobban fogsz aludni.

1. Vegyél egy forró fürdőt lefekvés előtt

A csapból folyó forró habfürdő A fürdő megemeli a testhőmérsékletet, és könnyebbé teszi az elalvást. 

Egy forró fürdő, vagy zuhany lefekvés előtt segít megemelni a testhőmérsékletedet, és lehetővé teszi, hogy teljesen felmelegedj, mielőtt lefekszel. Leggyakrabban, amikor hosszú, forró habfürdőt veszünk, a testhőmérsékletünk hajlamos megemelkedni, és utána még körülbelül egy órán át magas marad. Ez azt jelenti, hogy kényelembe tudod helyezni magad, és kellemesen elaludni, mielőtt a testhőmérsékleted ismét lecsökken.


Az extra melegség érdekében rögtön utána öltözz át valami kényelmes és meleg, például termálpizsamába, hogy segítsen szigetelni és a hőt a testedben tartani.

 

2. Réteg fel


Ez magától értetődő, de meglepődnél, hogy a hidegebb hónapokban hányan fekszenek le anélkül, hogy megfelelő, meleg hálóruhát viselnének. Ha csak néhány ruhadarabbal fekszel le, nagy az esélye, hogy éjszaka reszketve fogsz felébredni, és azt kívánod, bárcsak többet vettél volna fel az ágyba, ráadásul az ébredést is megkönnyíti, ha meleg pizsamát viselsz. A termálpizsamába való lefekvés hatékony módja annak, hogy melegen maradj, miközben kényelmes maradsz, mivel nem fogod nehéznek vagy kényelmetlennek érezni, ahogyan azt néhány ágynemű gyakran teszi.

 


Érdemes lehet bolyhos zoknikat is beszerezni éjszakára, különösen, mivel a lábad érzi a legjobban a hideget. Ajánlott egy termopulóver is, amelyet szintén az ágyad mellett tarthatsz, ha éjszaka fel akarod még venni.

A hidegebb hónapokban nehéz lehet a testmozgás, ez azonban egy nagyon gyors és egyszerű módja a testhőmérséklet növelésének. Segíthet abban, hogy este és éjszaka is melegen érezd magad. Győződj meg róla, hogy este mozogsz, mivel ez segít abban, hogy közvetlenül lefekvés előtt melegnek érezd magad.


Ha elegendő mennyiségű kardió- vagy intervallumedzést végzel, az elfáraszt, ami szintén segít abban, hogy gyorsan elaludj.

4. Szigeteld a szobádat

Ha próbálsz spórolni a fűtési költségeken, vagy esetleg csak a nap bizonyos óráiban fűtesz, akkor győződj meg arról, hogy a hálószobád jól szigetelt, és hogy a hőt bent tartod.


Tartsd zárva a nem használt szobák ajtaját, és nehéz, súlyozott függönyökkel akadályozd meg az ablakokon vagy ajtókon keresztül beáramló levegőt. Az ajtók alá vagy az ablakpárkányokra ruhadarabokat is helyezhetsz, hogy segítsen a meleget bent tartani, a hideg levegőt pedig kint tartani.


5. Duplázd meg az ágyneműt

A legjobb módja annak, hogy télen kényelmes és zavartalan legyen az éjszakád, ha vastagabb paplanba fekszel, amely segít melegen tartani és szigetelni.


Ha nincs téli paplanod, akkor mindig rádobhatsz egy másik hálószobából származó paplant a tied tetejére, vagy vásárolhatsz takarókat, amelyeket a paplan tetejére rétegzel.

6. Két test jobb, mint egy

Ha a pároddal osztozol az ágyon, használjátok ki egymás testhőjét, és élvezzétek a téli összebújást, vagy akár a szex is segít jelentősen növelni a testhőmérsékletet. A testhő megosztása hatékony módja a melegen tartásnak, és ha közelebb kerülsz a partneredhez, az a hangulatodat is javíthatja.

Foto:pixabay.com


7. Egyél kiadós ételeket

A kiadós hús- és/vagy zöldségpörköltek és levesek felmelegítik a testet. Az elegendő étkezés ebben az évszakban elengedhetetlen, hiszen gyakran, ha nem eszünk elegendő mennyiséget, fázunk. Az alacsony vércukorszint ugyanis érzékenyebbé tesz a hidegérzetre. Szívderítő, melegítő, komfortos ételeket, például pörkölteket, leveseket és magas szénhidráttartalmú ételeket kell fogyasztanod. Ezek segítenek, hogy jóllakottnak és komfortosnak érezd magad, ami viszont lehetővé teszi, hogy jobban aludj és melegebbnek érezd magad. Vigyázz, hogy ne késő este vagy közvetlenül lefekvés előtt egyél nehéz ételeket, mert az  kedvezőtlenül hathat az alvásod minőségére.

A talpmasszázs segíthet az alvászavarok és más menopauzális tünetek enyhítésében

Forrás: Napidoktor.hu