6 dolog, amiről talán nem is sejtetted, hogy a szorongás előjele lehet

Az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet szenteltek a szorongásnak, és belátták az emberek, hogy ez egy igazán komoly mentális probléma, ami ellen tenni kell. Mégis, sok beteg kezelés nélkül marad, hiszen nem is tudják, hogy baj van velük.

Azt gondolják, mindenki küzd ilyen gondokkal, és csak azután ébrednek rá, hogy ez nem természetes, miután találkoznak egy ugyancsak szorongással küzdő személlyel. Talán nem is tudtad, de az alábbiak mind a szorongás előjelei, illetve jelei lehetnek!

Már egy ideje rossz a gyomrod, sokszor érzel puffadást, görcsöket, de az orvosod szerint nincs semmi szervi bajod? Ha minden egészségügyi gondot kizártatok (IBS, gyomorrontás, ételmérgezés), akkor szinte biztos, hogy szorongással küzdesz. Ugyanis nem csak a stressz van hatással a gyomrunk állapotára, hanem a szorongás is: sőt, utóbbi olyan kellemetlen tünetekkel tud együtt járni, mint a fájdalmas görcsök és a hányinger. Amennyiben diszkomfort érzeted van a hasadban, pedig egyébként egészséges vagy, valószínűleg mentális gondok vetülnek ki erre a területre.

Ideje ezzel foglalkoznod!

Kimondottan lobbanékony típus vagy, és sosem tudsz tízig elszámolni, mielőtt mondanál valamit? A legapróbb dolgok miatt is hamar ideges leszel, pedig ha jobban belegondolsz, nincs is értelme felhúznod magad miattuk? Egy 2008-as kutatás során derült ki, hogy azok az emberek, akik szorongással küzdenek, sokkal lobbanékonyabbak, mint mások. Különösen a stresszes szituációk alatt lesznek hamar dühösek, ilyenkor pedig hajlamosak arra, hogy megbántsanak másokat, noha tíz perc múlva már nem úgy gondolják.

Te magadra ismertél?

Fotó: 123rf.com

Hajlamos vagy arra, hogy a semmin is a végletekig aggodalmaskodj? Hogy mindent sokkal rosszabbnak láss, és feleslegesen stresszelj?  Például a főnököd megkér, hogy holnap menj be az irodájába beszélni vele, és te szinte aludni sem bírsz. Az összes negatív végkifejlet lejátszódik a fejedben, és mire elérkezik a másnap, kész idegroncsnak érzed magad; miközben kiderül, hogy csak szimplán meg akart kérni, hogy vállald át egy beteg munkatárs feladatát. A rossz hír, hogy ez nem természetes reakció. Valójában az, hogy mindenen sokkal jobban aggódsz, mint kellene, arra utal, hogy te is szorongással küzdesz, és még csak nem is tudsz róla!

Nehezen hozol döntéseket? Hiába gondolkodsz a témán akár napokig, szinte belebetegszel abba, hogy nem tudsz két dolog közül választani?

Talán nem is sejtetted eddig, de ez is a szorongás egyik mellékhatása lehet! Aki ugyanis ezzel küzd, úgy érzi, mindkét döntéslehetőség végeredményben egy elkerülhetetlen veszteséggel jár, és ő ezt nem akarja elfogadni. Lelkileg megviseli, hogy ilyen helyzetbe kerül, stresszes lesz, és a végén akármelyik döntést hozza meg, csalódottá válik.

Eddig az őszi időjárást okoltad, de most már nem vagy biztos abban, hogy emiatt leszel állandóan beteg? Szinte mindig van valamilyen bajod, és hiába fogyasztasz vitaminokat, még egy egyszerű megfázásból is nehezen gyógyulsz meg? Ha az utóbbi időben úgy tűnik, mindig beteg vagy, az bizony a szorongás tünete lehet! Kutatások már bebizonyították, hogy aki ilyen lelki problémával küzd, annak az immunrendszere gyengébb, és folyton visszaeshet ugyanazon betegségekbe.

Ez az oka annak, hogy gyakran vagy náthás vagy érzel fájdalmat például a végtagjaidban.

Az álmatlanságnak számtalan oka lehet, de ha a fentiek közül több pontban is magadra ismertél, valószínűleg a te problémád mögött a szorongás áll. Azok, akik ezzel a mentális betegséggel küzdenek, időnként komoly alvásproblémákat tapasztalnak, nehezen merülnek álomba, éjjel többször is felébrednek, és reggel kimerülten ébrednek. Szakértők javasolják, hogy ebben az esetben próbálj meg lefekvés előtt meditálni vagy sportolni, hogy lefáraszd magad fizikailag és mentálisan egyaránt. Esetleg azt is érdemes kipróbálni, hogy bekapcsolsz nyugtató zenét, és arra alszol el, hogy ne a saját gondolataidra figyelj.

bien.hu

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.