14 tipp a jobb alvás érdekében – mit tehetünk érte? – 1.rész

A fekhely is sokat számít

 A minőségi alvás minden tekintetben nagyon fontos számunkra. Befolyásolja mindennapjainkat, koncentrációnkat, teljesítményünket, hangulatunkat. Van, akinek egyszerűen megy, mások küzdenek a kielégítő pihenésért. Hogyan érhető el a jobb alvás?

A megfelelő pihenésért érdemes tenni. Ha ugyanis szervezetünk nem jut elegendő alváshoz, könnyen rámehet az egészségünk. Először csak hangulatunk lesz csapnivaló, nem tudunk koncentrálni, teljesíteni, romlik a memóriánk – majd komolyabb problémák is jelentkezhetnek.

Mit tehetünk a jobb alvás érdekében? Lássuk a tippeket.

Talán már hallottunk róla, hogy a szabályszerű alvás igen sokat számít. Időben kell lefeküdni, érdemes ugyanakkor kelni és aludni térni minden nap. Testmozgást ne végezzünk lefekvés előtt 2 órával, mert felpörgetjük a szervezetünket. Ha lehet, kerüljük az alkoholt és a koffeint is ebben az időszakban, mert megzavarják a jó pihenést. De mi mindent tehetünk még?

1.Válasszunk megfelelő matracot a jobb alvásért: ma már számos típus létezik. Akár hátfájdalom gyötör, akár éjszakai izzadás, alvási apnoé, vagy csak egy jót aludnánk, nem csupán egy tökéletes választás van. A matracnak kellően keménynek kell lennie, hogy támassza a hátat és támogassa alvás pozíciónkat, de kellően lágynak is ahhoz, hogy illeszkedjen a testünk formájához.

Nem mindig egyszerű választani, ezért érdemes olyan boltot felkeresni, ami tesztelésre is ad lehetőséget.

2.Táskarugós matrac: ez a leggyakoribb típus. 300-tól 1000 rugót tartalmaz, lehet lágy vagy kemény, attól függően, hogy mire készítették. Van, aki szerint minél több réteg van benne, annál jobb. Ha 400 tekercsrugóval rendelkezik, annál több már nem jelent nagy különbséget. Túlsúly esetén ez a matrac típus segít könnyebben felkelni. De a legtöbb embernek tökéletes.

3.Memória matrac: a jobb alvás érdekében ezek a matracok felveszik a test formáját, s különösen előnyösek ízület- vagy izomfájdalmak esetén, illetve olyan panaszokra, melyek megnehezítik a kényelmes fekvést. Egyesek számára azonban túl meleg lehet. Ha választunk, figyeljük a matrac illatát is – vannak, akiknek kellemetlen a memóriahabban található anyag szaga.

4.Lég matrac: ezek a típusok azzal szolgálják a jobb alvást, hogy belsejükben légkamrákkal rendelkeznek, melyek alkalmazkodnak a szilárdsághoz és a személyes kényelemhez. A partnerünk a matracot teljesen maga igényére alakíthatja a saját oldalán, anélkül, hogy ez befolyásolná a miénket. Mechanikusak, ezért érdemes ellenőrizni online oldalakon, megbízható-e a forrás, ahonnan beszereznénk.

5.Válasszunk megfelelő ágyneműt: a legjobb pamut, pamutot nagymértékben tartalmazó vagy vászon ágyneműt használni a jobb alvás érdekében. Ezek az anyagok lágyak és légáteresztőek. Ha sűrűbb anyagot választunk, az megtarthatja a meleget és a nedvességet – még a poliészter-pamut sem tart kellően szárazon.

6.Mossuk gyakran az ágyneműt: a friss, tiszta ágyneműben sokkal jobb alvásra számíthatunk. Hetente érdemes kimosni, közepes vagy alacsony hőt alkalmazva a szárításukhoz és kerüljük az öblítőt, így tovább tartanak. A párnahuzatokat se feledjük el, hiszen sok olajat és izzadtságot szívhatnak magukba az arcunkról.

7.Megfelelő párna: s ha már a párnáknál tartunk, a tökéletes darab kiválasztása sem mellékes. Ha rossz a párnánk, nyakfájdalom, zsibbadás, fejfájás törhet ránk. A jó azonban megfelelően tartja a nyakat és támogatja az alváspozíciót. Ha már nem nyeri vissza formáját némi gyűrődés után, ideje újra cserélni.

A cikket folytatjuk.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.