11 alvási trükk a világ minden tájáról

Járt már úgy, hogy a kimerültség ellenére sem tudott elaludni? Vagy talán végre elaludt, de az alvása nyugtalan volt és állandóan megszakadt? Akárhogy is, valószínűleg ismeri a bosszantó érzést, amikor az éjszaka közepén alvási megoldásokat keres.

Bár nincs egy általános megoldás, a kultúrák világszerte kitalálták a saját módszereiket arra, hogy biztosítsák a szükséges éjszakai pihenést.

Alvási tippek Dél-Amerikából, Svédországból és azon túlról…

Foto:123rf.com

 1. A kínai forró lábfürdő és az alvást elősegítő gyümölcsök
  Lábfürdő
  Ha szereti a gyógyfürdős pedikűröket, próbálja ki ezt.

Ez az éjszakai szokás a Hagyományos Kínai Orvoslásban (TCM) gyökerezik, és remek módja annak, hogy lenyugodjon, megnyugtassa fáradt lábfejét, és élvezze egy kis forró vizes terápia előnyeit.

Mindössze egy műanyag lavórra van szükség hozzá. A forró vizet feldobhatja különböző nyugtató összetevőkkel, mint például:

 • Epsom só
 • bőrbarát illóolajok, mint a levendula és a rózsa.
 • gyümölcshéj
 • gyógynövények, mint például a kökény

A TCM szerint ez segíthet csökkenteni az életenergia, vagyis a qi mennyiségét az elmében.

A meleg hőmérséklet segít a qi-t lehúzni a fejről, így nyugodtabb leszel” – mondja Debbie Kung, TCM-orvos és akupunktőr. “Ez ellazítja a limbikus rendszert, és jelzi az agynak és a testnek, hogy pihenjen, felkészítve az alvásra.”

 A Jujuba gyümölcs
A jujuba gyümölcsöt (suan zao ren) a TCM az elme és az érzelmek megnyugtatására használja, nyugodt hangulatot és mély, pihentető alvást biztosít.

A jujuba két vegyi anyagot, szaponinokat és flavonoidokat tartalmaz, amelyek elnyomják a stressz érzését, miközben elősegítik a relaxációt” – mondja Jamie Bacharach, a TCM gyakorlója és akupunktőr.

A flavonoidok és a szaponinok segíthetnek az alvási idő meghosszabbításában is. Különösen a flavonoidok növelhetik a lassú hullámú alvásban (SWS) eltöltött időt.

 

2. India gyógynövényes gyógymódja
Az indiai szubkontinens hagyományos gyógyászatának, az Ayurveda gyógyászat egyik legfontosabb gyógynövénye, az ashwagandha és már évezredek óta használják.

Foto:netdoctor

A stressz és a szorongás csökkentésére és a mentális egészséggel kapcsolatos tünetek kezelésének támogatására használják.

Egy 2020-as randomizált, kettős vak, placebokontrollált vizsgálatban 150 egészséges felnőttnek adtak napi egyszer 120 mg ashwagandhát 6 héten keresztül. A vizsgálat megállapította, hogy az ashwagandha:

 • csökkentette az alvási latenciát (az elalváshoz szükséges időt)
 • javította az alvás minőségét
 • csökkentette a nem pihentető alvást
 • javult az életminőség.

3. Svédország kedvenc húsa és lefekvés előtti itala
Ha a gyomrod az út a szívedhez, akkor lehet, hogy a jó alváshoz is ez az út vezet.

Välling
Svédországban a jobb alvás klasszikus trükkje – gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt -, hogy lefekvés előtt közvetlenül megisszák a Vällinget, egy meleg, tejet és zabot tartalmazó zabkása-italt” – osztja meg Karl Andersson, az északi kultúra szakértője.

Foto:pixabay.com

A tápanyagokban gazdag és laktató, őrölt zabból és tehéntejből készült tejpépes italt gyakran adják csecsemőknek és kisgyermekeknek. A meleg tej gyakori javaslat az álmosság előidézésére. Olyan vegyületeket tartalmaz, amelyekről ismert, hogy támogatják az egészséges alvási ciklusokat, mint például:

 • triptofán
 • magnézium
 • melatonin
 • szerotonin
 • A tej melege és a nyugtató rituálé is segíthet a Zzz-zésben.

Elk
Egy másik, Svédországban népszerű alvásserkentő étel a szarvashús.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) szerint 100 gramm jávorszarvashús 30,2 gramm fehérjét és 0,545 gramm triptofánt, egy esszenciális aminosavat tartalmaz. Összehasonlításképpen, 100 gramm pulykahús csak 19,5 gramm fehérjét és 0,219 gramm triptofánt tartalmaz.

Egy 2022-es áttekintés szerint a triptofán-kiegészítés, különösen 1 gramm felett, segítheti az alvást.

Foto:123rf.com

4. A finn szauna gőze
Egy másik skandináv hagyomány a finnek esti szaunázás szokása.

“Ez megemeli a testhőmérsékletet, ellazítja az izmokat, és ennek következtében nagyon álmos leszel” – mondja Andersson.

Egy 2018-as felülvizsgálat szerint a szaunázás számos egészségügyi előnnyel jár, többek között segít a:

 • COPD
 • pangásos szívelégtelenség
 • perifériás artériás betegségek
 • reumás ízületi gyulladás
 • depresszió és szorongás
 • izmok helyreállítása  során.

Csak arra ügyeljünk, hogy sok vizet igyunk. “Amíg megfelelően hidratálsz a szaunázás alatt, úgy fogsz aludni, mint a bunda” – mondja Andersson.

Foto:tikamoon

5. A japán shikibuton hagyomány

A shikibuton egy japán futonmatrac, amelyet a padlón használnak. Nemcsak helytakarékos, hanem alvási és egészségügyi előnyökkel is járhat. A koreai yo-hoz hasonlóan a shikibutont is felgöngyölítheti és elpakolhatja, ha éppen nem használja. Általában környezetbarát és természetes anyagokból, például pamutból és gyapjúból készül. Bár a futonmatracok, például a shikibuton előnyeiről nem sok kutatás készült, egyesek úgy vélik, hogy segít megelőzni vagy enyhíteni a derékfájást, és támogatja a gerincet.

6. Dél- és Közép-Amerika
Ha szeret a szabadban függőágyban hintázni, érdemes megfontolni, hogy a hálószobában is felakasszon egyet.

A függőágy szokás
Az Egyesült Államokban gyakran figyelmen kívül hagyott függőágyakat Dél- és Közép-Amerikában legitim alvási lehetőségnek tekintik.

“A függőágy két olyan dolgot biztosít, ami elengedhetetlen az alvásminőséghez: biztonságot és kényelmet” – mondja Stephen Light, a matracbolt tulajdonosa.

Míg a függőágyban alvás előnyeiről szóló legtöbb tanulmány a csecsemőkre vonatkozott, egy 2011-es tanulmány azt vizsgálta, hogy a függőágyak ringató mozgása elősegítheti a mélyebb alvást.

A vizsgálatban 12 férfi két külön napon két 45 perces délutáni szunyókálást tartott, az egyiket egy álló ágyban, a másikat pedig egy hintaágyban.

A kutatók poliszomnográfiás és elektroenkefalogram (EEG) adatok segítségével megállapították, hogy a hintázó ágyban szundikálás lerövidítette a résztvevők elalvási idejét, és meghosszabbította a mélyalvást megelőző 2. alvási szakaszt.

Foto:etsy

Guatemalai aggódó babák
Az aggódó babák a guatemalai felföldi őslakosoktól származó, kézzel készített babák. Fából, drótból vagy színes szövetekből formálják őket, majd hagyományos maja ruhákba öltöztetik őket. A babákat gyakran adják a szorongó gyerekeknek, akiket arra bátorítanak, hogy mondják el aggodalmaikat és félelmeiket a babának, mielőtt a párnájuk alá teszik. Bár nincs tudományos kutatás arra vonatkozóan, hogy a babák valóban el tudják venni a gondokat, úgy gondolják, hogy a stresszorok megnevezésének és szimbolikus feloldásának aktusa segíthet a nehéz érzelmek feldolgozásában és kezelésében.

Egy 2018-as tanulmány szerint az aggódó babákat arra használták, hogy gyász előtti támogatást nyújtsanak a gyerekeknek, hogy segítsenek nekik felkészülni a szülő halálára.

Fotó: 123rf.com

Multikulturális alvási szokások
A családi hálószoba
Ha nehezen alszik el, a gyerekek (vagy a partner, esetleg a háziállat) összebújása segíthet az elalvásban.

Egy 2016-os tanulmány szerint  Észak-Amerikán és Európán kívül a világon sok szülő gyakorolja az együttalvást gyermekeivel.

Bár sok kultúra nem támogatja az ágy megosztását, de legalább a születés utáni első 6 hónap és egy év között ajánlja az egy szobában való alvást.

Egy 2021-es tanulmány megállapította, hogy azok a gyermekek, akik 6 hónapnál hosszabb ideig együtt aludtak, kevésbé szorongtak, kevesebb negatív szopási szokásuk volt, és kevesebb görbe foguk.

Természetesen az ágymegosztásnak vannak előnyei és hátrányai, és Ön tudja a legjobban, hogy ez az elrendezés megfelelő-e Önnek.

kamilla

Foto:pixabay.com

Kamillatea
A kamillateát hagyományosan a világ minden táján használják a kultúrákban, Oroszországtól Kínán át Nagy-Britanniáig. A tea jól ismert nyugtató és nyugtató hatásáról.

A kamillatea apigenint tartalmaz, egy olyan vegyi anyagot, [amely] az agy receptoraihoz kötődik, és álmosságot és relaxációt vált ki” – magyarázza Bacharach. “Ez viszont kiváló, természetes segédeszközzé teszi az álmatlanság és más alvászavarok leküzdésére.”

Egy 2017-es, 60 idősebb felnőtt bevonásával végzett vizsgálat kimutatta, hogy a naponta kétszer, 28 egymást követő napon át bevett kamillakivonat-kapszulák (200 mg) javulást eredményeztek az általános alvásminőségben és az alvási látenciában.

A kamillateát a legjobb nagyjából 45 perccel lefekvés előtt fogyasztani, hogy a legnagyobb előnyöket élvezhessük” – teszi hozzá Bacharach.

Kétségtelen, hogy ha más országok és kultúrák felé tekintünk, új perspektívát kapunk az elalvás – és a jó alvás – terén. Ha kipróbáljuk ezeket a multikulturális alvási megoldásokat, talán elnyerjük a vágyott alvásélményt.

 

A talpmasszázs segíthet az alvászavarok és más menopauzális tünetek enyhítésében

 

 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.