Vigyázz! – Bármikor kialakulhat a parlagfű allergia

A parlagfű allergia tünetei felnőtt- és gyermekkorban is megjelenhetnek, éppen ezért, ha gyanús panaszaink vannak, gondolni kell erre a lehetőségre is.

Honnan ismerhetjük fel és mivel kezelhetjük a panaszokat?

Fokozatosan rosszabbodó vagy hirtelen berobbanó allergia

A parlagfű – a hazánkban leggyakoribb allergénnek számító növény – évről évre egyre több embernél okoz panaszokat.

Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy a parlagfű allergia tünetei kialakulhatnak fokozatosan, kezelés nélkül szezononként egyre súlyosbodó tünetekkel, de akár hirtelen is megjelenhetnek, minden előzetes erre utaló jel nélkül.

Fotó: 123rf.com

Ilyen tüneteket okoz a parlagfű allergia

Ha valaki elhúzódó orrfolyást, orrdugulást, orr-, szemviszketést, könnyezést és tüsszögést tapasztal, esetleg torok- és bőrviszketéssel együtt, akkor javasolt allergológussal konzultálnia. A tünetek alapján nagy valószínűséggel parlagfű allergia áll a háttérben, de ennek alátámasztására allergiavizsgálatot is végeznek. A vérvizsgálat eredményét néhány napon belül kapjuk meg, de az orvos addig is ellát bennünket allergia gyógyszerekkel, amik a tüneteinket enyhítik.

A parlagfű allergia kezelése

A tüneti kezelés alapvetően antihisztamin tabletta szedését jelenti, allergia elleni orrspray használatával kiegészítve. Szükség esetén szemcseppet is kaphatunk vagy krémet, ha a parlagfű pollen miatt bőrtünetek, viszketés is jelentkezne. Ezek a készítmények gyorsan enyhítik a parlagfű allergia tüneteit, de csak addig, amíg szedjük őket.

Ha valaki tartós megoldást szeretne, allergén immunterápiával érdemes próbálkoznia. A kezelés költségei itt átmenetileg magasabbak, ám a 3-5 éves terápiát követően 10-12 éves tünetmentes időszak érhető el, így hosszútávon kifizetődőbb megoldás lehet. Az egyéb kedvező hatásairól – mint az újabb allergiák megjelenésének, vagy az allergiásoknál gyakori asztmás szövődmény megelőzése – nem is beszélve.

Olvasd el ezt is!

Parlagfű allergiára gyanakszom, mit tegyek?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.