Végre tavasz! – És allergia?

A várva-várt jó idő bizony kellemetlenségeket is hozhat magával – végre kinyithatjuk az ablakokat. Csakhogy az allergének is ilyenkor találnak ránk!

pollenallergia_veglegesA fagyos, szürke napok után alig várjuk a kellemes tavaszi szellőt, a napsütést, a virágokat – vannak azonban, akik a jó idő ellenére is kénytelenek zárva tartani ablakaikat, remélve, hogy a tavaszi levegő – és vele a pollenek – nem találnak utat maguknak a lakásukba.
A tavaszi allergia bizony sokak számára megnehezíti, hogy végre élvezhessék a kellemes időt, az évszak szépségeit. A szénanátha nem súlyos, de tüneteivel nagyon is rányomhatja bélyegét hangulatunkra.
A szezonális allergiás rhinitis mellett a szénanátha (pollenosis) is az immunrendszer eltúlzott válasza a pollenekre vagy a penészgomba spórákra, melyek egyébként ártalmatlan „betolakodók” lennének. Nem mindenkinél alakul ki szénanátha, de igen gyakori – négyből egy embernél előfordul: orrjárataiban és a felső légutakban gyulladást, irritációt tapasztal. Az eredmény egy lehangoló kombináció: tüsszögés, laza nyálkaképződés, szemviszketés, viszkető érzés a torokban és az orrban. Kegyetlenebb variációban mindezt letargia, álmosság is kíséri, melyet éjszakánként álmatlanság tesz még kellemetlenebbé.
Akik szenvednek az allergének miatt, azoknak érdemes szem előtt tartaniuk, milyen nap van éppen a pollenkoncentráció szempontjából. Fontos ellenőrizni, mielőtt – ha muszáj – elhagyják otthonukat. Az allergének sűrűségét az ország minden területén nyomon lehet követni, azt az utóbbi években az időjárásjelentés is közli.

Az allergiás reakciók nem változnak meg minden hetedik évben, ez csupán mese. Bármilyen életkorban allergiássá válhat az ember. A legtöbben tiniként vagy korai 20-as éveikben lesznek allergiásak. A gyermekeknél igen korán kifejlődik, ugyanakkor állapotuk javulhat, amint elérik a serdülőkort, valószínűleg ebben a hormonok is szerepet játszanak.

allergia15

Mivel az allergiás reakciók az immunrendszer aránytalanul heves válaszai, nem ritka, hogy egyre kevesebb lesz a tünet, ahogy az ember idősödik és az immunrendszere kevésbé reaktív.

A pollen valószínűleg nem fog megölni

Az élelmiszerekre vagy rovarcsípésre kialakuló, súlyos vagy anafilaxiás reakciókkal szemben a pollen-allergia nagyon ritka esetben veszélyeztetheti az életet. Ugyanakkor az asztmás és beszűkült légzési rendszerrel küzdő embereknek óvintézkedésekre van szükségük, ha odakint magas a pollenkoncentráció. A pollenekre vagy penész spórákra adott allergiás reakció ugyanis asztmás rohamot válthat ki.

A gyógyszer is segíthet ilyen esetekben. A vény nélkül is kapható készítmények enyhülést hoznak számos szenvedő számára. A leggyakrabban felírt antihisztaminok hasonló hatékonysággal bírnak, mint a vény nélküliek, de hosszabb ideig kitartanak és nincsenek olyan mellékhatásaik, mint pl. álmosság, száj szárazság. Orvosok gyakran írnak fel kortikoszteroidokat orrspray formában – ezek, más szteroidokhoz hasonlóan, a gyulladást csökkentik.

Azoknál az embereknél, akiknél a tavaszi allergia súlyosan befolyásolja az életminőséget, javasolt az immunoterápia. A háromtól öt éves folyamat során a páciensek injekciókat kapnak az allergének ellen, melyekre érzékenyek, azzal a céllal, hogy közömbösítsék az immunrendszert. Ez egy hatékony módszer: a betegek 75 százaléka az allergiás tünetek csökkenését vagy akár teljes megszűnését érzékeli mindenféle gyógyszer szedése nélkül.

Forrás: