Tüsszögés – nem csak allergia vagy megfázás okozhatja!

Ha valaki sokat és rendszeresen tüsszent a környezetünkben, könnyen gondoljuk, hogy allergiás lehet.

A tavasztól őszig tartó időszakban valóban gyakran ez okozza, ám dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ főorvosa elmondta, hogy milyen egyéb okok állhatnak még a háttérben.

Szénanátha és nem allergiás nátha

Ha a tüsszögéshez orrfolyás, orrdugulás szem-, orr- vagy torokviszketés is társul, akkor igen erős a gyanú, hogy valóban légúti allergia áll a háttérben. Ilyenkor javasolt allergológussal konzultálni és allergiavizsgálatot végeztetni, hogy megtudjuk, mi az allergén, ami a panaszokat okozza és megfelelő kezelést kapjunk.

 

Tüsszögést nem csak allergia okozhat.Ha az egyéb tünetek hiányoznak, vagy más jellegűek a tüsszögés mellett jelentkező panaszaink, akkor azonban lehet, hogy nem szénanáthával van dolgunk. Nyáron sem ritka a nátha, a tüsszögéssel járó megfázás, amit ilyenkor rendszerint a túlzásba vitt légkondicionáló használat vagy a huzat is okozhat. Erre érdemes gondolni, ha a tüsszögés mellett torokfájás, rossz közérzet, fejfájás egyéb náthás tünetek is jelentkeznek.

Kevésbé ismert kiváltó okok a tüsszögés hátterében

A náthának több, kevésbé ismert típusa is létezik, ami tüsszögést okozhat. Ilyen például a vazomotoros nátha, ami erős illatok vagy dohányfüst belélegzésekor, sőt még napfény hatására (ha a napba nézünk) is jelentkezhet. Akkor se lepődjünk meg, ha várandósság alatt törnek ránk rendszeresen tüsszögő rohamok. A hormonális változások ugyanis ilyen tünetet is okozhatnak. Érdemes a rendszeresen szedett gyógyszereinket ellenőrizni, ha egy új készítmény felírását követően a tüsszögés a mindennapjaink részévé vált. Magasvérnyomás gyógyszerek, fogamzásgátlók szedése és nem-szteroid gyulladáscsökkentők is okozhatnak ilyen kellemetlen tüneteket.

Tüsszögést okozó szokásaink

Fűszeres, forró ételek fogyasztására is reagálhatunk tüsszögéssel. Az erős illatok mellett a nem tisztított porszívó használata után is jelentkezhet tüsszögő roham. A készülékkel ilyen esetben csak felkavarjuk a lakásban a port, de az is lehet, hogy a plüssállatokban felgyűlt por, vagy a lakás eldugottabb részen megjelent penész miatt tüsszögünk gyakrabban. Testedzés során jelentkező tüsszögés is létező kórkép, ám ez rendszerint valamilyen légúti allergiához társulva jelentkezik, így ha ilyet tapasztalunk, érdemes orvoshoz fordulni.

Fotó: 123rf.com

A gyakori, elhúzódó tüsszögés okainak feltárásához fül-orr-gégészeti, allergológiai kivizsgálásra van szükség – magyarázza dr. Moric Krisztina. Ennek során áttekintjük az orrnyálkahártya állapotát, ellenőrizzük, nincs-e olyan elváltozás, ami ebben szerepet játszhat. Szükség esetén allergiavizsgálatot végzünk, és felírjuk a kezeléshez szükséges gyógyszert, orrspary-t, a kiváltó októl függően.

Lydia Bourouiba, az egyetem professzora évek óta kutatja a köhögés, tüsszentés és a kilégzés aerodinamikáját az egyetem folyadékdinamikával és betegségek terjesztésével foglalkozó laboratóriumában.

Akár 8 méterre is repülnek köhögéskor vagy tüsszögéskor a cseppek

Forrás: Fül-Orr-Gége központ


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.