Tejfehérje-mentes étrend

A betegség oka:

A táplálékkal felvett tejcukrot a bélnyálkahártya enzimei (a laktáz-1 és a laktáz-2) hasítják. A tejcukorbontó enzim hiánya vagy csökkent aktivitása esetén a tejcukor hasítása és felszívódá­sa elmarad, s bontatlanul kerül a vékonybél alsóbb szakaszába.

Itt a tejcukor egyrészt ozmoti­kus hatása révén vizet szív magához, s a béltartalmat növelve vizes hasmenést okoz, másrészt baktériumos erjedésnek indul, aminek következtében savanyú bomlástermékek és gázok sza­porodnak fel. A savanyú béltartalom fokozza, a perisztartikát (bélmozgást) és a hasmenést, a keletkező gázok pedig hasi görcsöket és puffadást okoznak.

A tejcukor-érzékenység kezelése:

Abból áll, hogy a tejcukrot elvonjuk a táplálékokból.

– Enzimpótlás: Galarnáse (fogyasztás előtt 50°C-nál nem melegebb tejhez deciliteren­ként egy lesimított mokkáskanál Galantáse-t keverünk.

– Tejcukormentes gyógytápszerek adása.

– Laktózmentes bébiételek fogyasztása (Kecskeméti Konzervgyár tejmentes készít­ményei).

– Laktózszegény (Laktózmentes) tejkészítmények alkalmazása (Dela Milk, Magicmilk).9781A savanyú tejtermékekben mindig van kevés (3-4%) tejcukor, ám a legtöbb beteg ezt jól tűri. Ugyanez vonatkozik a tejsavót tartalmazó margarinokra (pl. a RAMA margarinra) is, mert a tejcukortartalma 1 %-nál kisebb. A savanyú tejtermékek és a tejes margarinok fogyasztása a be­teg egyéni érzékenységének függvénye: az orvos a vizsgálati eredmények alapján engedélyezi vagy törli az étrendből.

Szigorú laktózmentes diéta esetén a LIGA és más laktózmentes margarinok fo­gyasztása javasolt. Tejföl helyett laktózmentes tápszer, túró helyett TOFU-t (szójatúró) ehet a beteg. A sajtok közül, pl. a trapista laktózmentes. A húskészítmények is tartalmazhatnak ada­lékanyagként tejcukrot: a PICK Szeged Rt. Termékei garantáltan laktózmentesek.

Az édesipari termékek közül a tejbevonattal készültek nem fogyaszthatók. Mindig figyeljünk a csomagoláson feltüntetett összetételre, és problémáinkat jelezzük a gondozó orvosnak és a dietetikusnak.

Tünetek:

A laktóz-intolerancia a tejcukrot tartalmazó étel elfogyasztását követően 10-30 perc múltán, el­sősorban gyomor- és bélrendszeri tünetekkel jelentkezik. A tünetek erőssége rohamosan foko­zódik, a teltségérzést puffadás, görcs, meteorizmus, híg, vízszerű széklet követi. A tünetegyüt­tes órákon át tart, majd visszafejlődik.

A laktóz-intolerancia típusai:

– Veleszületett laktóz-elégtelenség: Bármilyen tejjel táplált csecsemőkőn sülyos tüne­tekkel járó, teljes leromláshoz vezető állapot.

– Primer felnőttkori laktóz-elégtelenség: Tizenéves korban és fiatal felnőtteknél jelent­kezik. Évezredes táplálkozási szokások következtében alakult ki. Gyakorisága 1-2%­-tól akár 100%-ig is terjedhet, földrajzi, etnikai megoszlás szerint.

– Szekunder felnőttkori laktóz-elégtelenség: A legkülönbözőbb bélrendszeri folyamatok, amelyek a bélnyálkahártyát károsítják szekunder laktóz-elégtelenséghez vezetnek.9782A) Patomechanizmus

A vékonybél-nyálkahártya kefeszegélyében található aktáz enzimszintje valamilyen okból ki­folyólag bizonyos érték alá csökken, így megfelelő mennyiségű tej fogyasztása esetén létrejön­nek a laktóz-intolerancia jellegzetes tünetei. Laktóz hiányában a táplálékban lévő tejcukor nem bomlik le monoszacharidokra, lejut a vékonybél alsóbb szakaszába és a vastagbélbe.

Ozmoti­kus hatása révén megnöveli a béltartalmat, másrészt tápanyagul szolgál a bélbaktériumok szá­mára. A bakteriális erjedés következtében nagy mennyiségű gáz (H2, CO2, metán stb.) keletke­zik kis molekulatömegű szerves savak mellett. Ez utóbbiak erős ozmotikus hatásuknál fogva tovább növelik a béltartalmat és fokozzák a bélműködést.

B) Tünetek:

A laktóz-intolerancia a tejcukrot tartalmazó étel elfogyasztását követően 10-30 perc múltán, el­sősorban gyomor- és bélrendszeri tünetekkel jelentkezik. A tünetek erőssége rohamosan foko­zódik, a teltségérzést puffadás, görcs, meteorizmus, híg, vízszerű széklet követi. A tünetegyüt­tes órákon át tart, majd visszafejlődik.

C) Diagnózis:

– Táplálkozási anamnézis (kórelőzmény).

– Laktóz terheléses teszt vércukorszint méréssel: Kóros esetben a vércukorszint emel­kedése egy biztos határ alatt marad és szubjektív tünetek is jelentkezhetnek.

– Kilégzett CO2 -próba: C-vel jelzett laktózt adnak a betegnek, majd a kilégzett levegő CO2-tartalmát mérik.

– H2-próba: Laktóz-intoleranciában a táplálékban lévő tejcukor nem bomlik le mono­szacharidokra, ezáltal képtelen felszívódni és a bélben lévő H2-t termelő baktériumok számára tápanyagul szolgál. A bakteriális erjedés következtében nagy mennyiségű gáz (közöttük H2) keletkezik.

A H2 átjut a bélfalon a vérkeringésbe onnan a tüdőbe és egy része a kilélegzett levegővel távozik a tüdőből. A kilélegezett levegő H2-tartalma jól tükrözi a bél H2 termelését és így az esetlegesen fennálló laktóz-intoleranciát.

D) Kezelés:

a, Laktózszegény diéta: Bizonyos mennyiségű tejet panaszok nélkül el lehet fogyaszta­ni, s csak magasabb tejcukormennyiség esetén jelentkeznek a laktóz-intoleranciára utaló tünetek. Minden embernek van saját tejfogyasztási tűrőképessége. Laktózsze­gény tejtermékek: laktózmentes tej, savanyú tejtermékek.

b, ? galaktozidáz (Galantase por) tejtermékekhez való hozzáadása

A szekunder laktóz-intolerancia a bélnyálkahártya gyógyulásával megszűnik, mig a primer tej­cukor-érzékenység általában csökkenő mértékben ugyan, de egész életre szólóan megmarad.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.