Táplálékallergia típusai

A tavasz idő beköszöntével sok ember érintetté válik a pollenallergia miatt, de vannak, akik egész életükben szenvednek valamilyen allergiától, ilyen a táplálékallergia is.

Egy olyan reakció, amit valamilyen élelmiszer vagy annak összetevője okoz. A betegek száma az elmúlt 10-15 évben csak nő. Általában csecsemőknél alakul ki, de a 80%-uknak 4 éves korára megszűnik.

Ezeknek a betegeknek nagyobb az esélye a későbbi allergiás panaszra. A tünetek sokszor megegyeznek, de egyénfüggő is. Ezek általában: hasmenés, hányás, puffadás, súlyállás, ekcéma, (súlyos esetben anafilaxiás sokk)

A diagnózis felállítása bőrteszttel, táplálkozási napló elemzésével, vérvizsgálattal történhet.

Magyarországon leggyakrabban a tejfehérje, tejcukor, tojás, liszt ellen alakulhat ki allergia.

– A tejallergiát fontos szétválasztani tejfehérje allergiára és laktóz intoleranciára. A tejfehérje allergia a tej fehérjéire való érzékenységet jelenti. A tejcukorérzékenység a laktáz enzim hiányából, vagy csökkent termelődéséből ered. Sok csecsemőnél alakul ki, ezért sem szabad 1 éves koránál hamarabb tehéntejet adni. A tej és tejtermékek alapélelmiszernek számítanak, ezért nehéz kihagyni az étrendből egész életen keresztül.

tej34

Figyelni kell a tejet nyomokban tartalmazó élelmiszerekre is, pl.: néhány húsipari termékek. A fogyasztható termékek listáját pontosan be kell tartani és ebben is különbözni fog a 2 diétafajta. A klasszikus tejtermékeket más növényi termékekkel helyettesíthetik.

– Cöliákia (lisztérzékenység): kialakulása még nem teljesen tisztázott, de valószínű, hogy környezeti és genetikai tényezők is hozzájárulnak a kialakulásához. Az elégtelen felszívódás miatt a páciens nem fogyaszthat gliadin fehérjetartalmú gabonákat, ezek a búza, árpa, rozs, zab, tönkölybúza.

Ezek elhagyásával lehet a diétát betartani. Nagyon fontos, hogy a beteg ezt megtanulja, mert különböző hiánybetegségei alakulhatnak, a felszívódás elégtelensége miatt, pl.: csontritkulás, anémia, testsúlycsökkenés.

Kutatások kimutatták, hogy a lisztérzékenységben szenvedők gyakrabban lesznek 1-es típusú cukorbetegek, illetve hajlamosabbak a vékonybélrák kialakulására.

Tojásallergia: a nevéből jelzi, a probléma okát, de ezen felül a tojástermelő húsát sem szabad fogyasztani. A csecsemők táplálásnál oda tudunk figyelni, megelőzést lehet alkalmazni az allergia elkerülésére.

Ezeket a tippeket hasznos megjegyezni:

– Hat hónapos korig kizárólagos anyatejjel való táplálás javasolt, az elválasztásra hat hónapos kor előtt ne kerüljön sor,

szoptatas7

– Egyéves korig ne kapjon a csecsemő tejet, tojást, halat, csokoládét, citrusféléket és olyasmit, ami a testvérének panaszt okozott,

– Ha kevés az anyatej, vagy egyáltalán nem áll rendelkezésre, antiallergén tápszer a megfelelő,

– Védeni kell a csecsemőt a fertőzésektől ha valamilyen fertőzésben szenved, a szóba jöhető allergizáló tényezőket minimumra kell csökkenteni,

A halasztható műtétekre egyéves kor után, s lehetőleg ne a pollenszezonban kerüljön sor, kerülni kell a felesleges antibiotikumos kezelést. Ha mégis allergiás lett a gyermek, akkor a fogyasztható élelmiszerek listáját (pl.:tej-, tojásmentes) a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank évenként frissülő kiadványában megtalálható.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.