Szabadítsuk meg magunkat az allergiától!

A parlagfű szezonban szinte mindenkinek a környezetében akad olyan allergiás ember, aki ezt az időszakot tüsszögve, prüszkölve, zsebkendőbe temetkezve, kivörösödött szemmel vészeli át.

Holott az allergia nem más, mint egy téves reagálása a szervezetnek egy növényre vagy bármi egyéb dologra. Az NLP technika segítségével könnyen megtaníthatjuk magunkat arra, hogy az adott növény semmilyen veszélyt nem jelent számunkra, ezzel pedig megszűnik a heves immunreakció is.

Mi az NLP?
Az NLP a neuro-lingvisztikus programozás rövidítése, és olyan mentális gyakorlatok együttesét jelenti, amelyekkel pozitív, mély belső átalakulást, gondolkodásmódot érhetünk el. Az NLP a nyelv, a pszichológia, a pszichofiziológia és a kibernetika eszközeit használja fel.!

A hazánkban leggyakrabban allergiás tüneteket okozó parlagfű virágzási időszakában járva érdemes beszélni arról az allergiával kapcsolatos tévhitről, ami szerint ezen a jelenségen nem lehet változtatni.

„Bár az allergiás tünetek kétségkívül igen kellemetlenek és hevesek lehetnek, az immunrendszer túlérzékenységének oka valójában nem az adott növény, anyag, étel, ital, vagy egyéb dolog. Sokkal inkább arról van szó, hogy az idegrendszerben egy olyan téves kapcsolat jön létre, ami egy negatív eseményt, érzelmi állapotot összeköt egy, a szervezet számára egyáltalán nem káros dologgal. Így, ha később a szervezetünk ezzel a tévesen összekapcsolt anyaggal találkozik, veszélyt jelez, tiltakozik” – mondta el Mészáros Edina, az NLP Intézet vezető trénere.

Ma már szinte mindenki számára jól ismert az orosz fiziológus-pszichológus, Pavlov kísérlete, amelyben egy kutyát arra szoktatott rá, hogy az etetést fényjelzés kíséri. Néhány alkalom után a kutya már a táplálék nélkül, pusztán a fényjelzés megjelenésére is nyálelválasztással reagált. Az allergia esetében nagyon hasonló történik.

allergia5

Egy éppen aktuálisan virágzó növény vagy elfogyasztott étel, ital összekapcsolódik bennünk az akkor átélt negatív eseménnyel, helyzettel. A későbbiekben pedig, ha ez a növény vagy étel a közelünkbe kerül, a szervezetünk automatikusan vészjelzést küld, és ismétlődő kellemetlen reakciót vált ki.

Az allergiában szenvedő ember persze úgy éli meg, mintha az adott anyag – például a parlagfű vagy a tej – lenne a probléma kiváltó oka. Pedig valójában ezek ártatlanok, hiszen az a negatív élmény, trauma a felelős, amit az egyén egyszer átélt.

„Sajnos a legtöbb allergiát, fóbiát, szorongást, sőt még a kényszerbetegségeket is a testünk akár egyetlen alkalom után megtanulja tévesen összekapcsolni. Éppen emiatt azonban a pozitív változáshoz is elég egy alkalom” – hangsúlyozta Mészáros Edina.

„Ezt olyan NLP gyakorlatokkal érhetjük el, amelyekkel a negatív idegrendszeri összekapcsolódást újra szétválasztjuk, és megtanítjuk magunkat arra, hogy az adott anyag egyáltalán nem káros. A gyakorlat körülbelül 45 perces, a hatása azonban egy életre szól” – tette hozzá a szakember.

Forrás: