Puffadás, hasmenés – Ételintolerancia az oka?

Az ételintolerancia gyomor- és bélpanaszokon túl sok más problémát is képes okozni a fejfájástól a hajhulláson át a bőrtünetekig.

Mivel az ételintolerancia nem jár szervi elváltozással, a kivizsgálások során sokszor nem derül fény arra, mi a magyarázata a visszatérő gondoknak, pedig egy vérvizsgálattal kimutatható a betegség, s gyógyszer nélkül orvosolható is – mondja dr. Novák János, a gyulai Pándy Kálmán Kórház III. számú belgyógyászatának osztályvezető főorvosa.

Sok olyan panasz létezik, amely mögött nincs szervi elváltozás, de megkeseríti az ember életét: puffadás, székelési gondok, hasmenés vagy székrekedés, gyomorfájdalom vagy épp hajhullás, pattanásos bőr, gyerekeknél koncentrációhiány, étvágytalanság is lehet a jelzője annak, ha valaki ételintoleranciában szenved.

Amint dr. Novák János főorvosa rámutat, az ételintolerancia egy aktívan néhány éve kutatni kezdett betegség, amelynek lényege, hogy egyes ételek egyes emberek emésztőrendszerében nem kívánt reakciókat váltanak ki, mert a szervezet ellenanyagokat termel ellenük. Nem arról van szó, hogy az adott ételtípusokat mindenkinek kerülnie kellene: laborvizsgálattal ki lehet mutatni, hogy kinél mi vált ki tüneteket.

Ez a mindennapokban azért nehezen kitapasztalható, mert amíg az ételallergia azonnali reakciót vált ki, ahogyan valaki lenyeli a falatot, az ételintolerancia tünetei csak órák-napok alatt jelennek meg, s összefüggnek az elfogyasztott étel mennyiségével is. Mivel a panaszok megjelenéséig már újabb étkezések is lezajlanak, sokszor nem is gondolnak az emberek arra, hogy az adott tünetek hátterében valamelyik alapanyag állhat.

liszt_kepgaleria3

A Magyar Preventív Gasztroenterológiai Társaság (MAPPET) által készített, több száz hazai ételintolerancia vizsgálat tapasztalatát összefoglaló beszámoló tanúsága szerint a tejfehérje, a tojásfehérje és tojássárgája, egyes gabonafélék és olajos magvak okoznak a leggyakrabban emésztési vagy más jellegű panaszokat úgy, hogy a betegnek nincs is fogalma róla, hogy tünetei hátterében nem valamilyen szervi elváltozás, hanem ételintolerancia áll. De egyedi esetek is előfordulnak, hogy olyan fűszerek (például fahéj) váltanak ki gyötrő emésztési gondokat, amelyeket sosem „gyanúsított volna” a páciens.

Novák János hangsúlyozza: ha valakinek nem szűnő emésztési problémái vannak vagy gyanú merül fel, hogy más jellegű panaszai mögött emésztési gondok húzódhatnak meg, először mindenképp azt kell kivizsgálni, nincs-e valamilyen szervi betegség vagy elváltozás, esetleg allergia a háttérben.

Ha nem sikerül ezt bizonyítani, akkor merülhet fel az ételintolerancia vizsgálata. Maga a vizsgálat egyébként egy laboratóriumi vérvizsgálat, amely alapján egy több mint kétszáz elemből (gabonák, zöldségek, gyümölcsök, húsok, fűszerek) álló lista készül, feltüntetve az egyes ételtípusokra adott ellenanyag-reakciót, s ez a lajstrom szolgál útmutatóul a személyre szabott diéta összeállításához.

Amint az osztályvezető főorvos kiemeli, az ételintolerancia kezelése nem igényel gyógyszert, a diéta betartásával a tapasztalatok szerint egy-két hónap leforgása alatt elmúlhatnak az akár évek óta fennálló gyötrő panaszok is.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.