Orrspray-körkép – Allergia ellen szteroid

A szteroid szó hallatán a legtöbb beteg még mindig pánikba esik. Pedig a lokálisan ható, gyulladáscsökkentő hatású összetevő, az allergiás tünetek kezelésében hosszútávon is alkalmazható orrcsepp, orrspray készítmények fontos alkotóeleme.

Ha nyár, akkor allergia

Az allergiás tünetek egyik kellemetlen megjelenési formája: az orrdugulás. A pollenallergia tünetei a tavaszi-nyári időszakban heteken, sőt hónapokon keresztül is megkeseríthetik a betegek életét. Poliszenzitizált személyek esetén több allergénre is tünet jelentkezik, így előfordul, hogy míg az egyik növény pollenszórása épp a végéhez közeledik, a következő allergén virágzása máris kezdődik.

Hiába a jó idő, a kirándulásokat, a szabadban töltött időt az allergiás tünetek határozzák meg. Az éjszakák is nehezebben telnek, az orrdugulás, tüsszögés miatt a betegek nehezebben alszanak el, az éjszakai alvásuk sem pihentető, emiatt napközben is fáradtabbak. Érthető tehát, hogy megoldást keresnek a probléma kezelésére, s ebben nyújtanak segítséget a tüneti szerek, melyek egyik csoportját alkotják az orrnyálkahártyára helyileg ható, szteroid tartalmú készítmények.

orrspray1

Az öngyógyítás veszélyei

A lohasztó hatású orrcseppek recept nélkül is beszerezhető készítmények. Nagy segítséget jelentenek megfázás, vagy egyéb légúti betegségek idején, hosszútávú alkalmazásuk azonban a nyálkahártyát akár tönkre is teheti – figyelmeztet dr. Augusztinovicz Mónika fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ orvosa.

A készítmények a tájékoztatóban leírt ideig alkalmazva hatékonyan enyhítik az orrdugulás tüneteit is: érösszehúzó hatásuknak köszönhetően a gyulladt, duzzadt nyálkahártya térfogata csökken, ezáltal a légzés szabaddá válik. Tartós használatuk azonban nem csak a hozzászokás veszélye miatt nem javasolt: a megfelelő vérellátottság biztosítására ugyanis a nyálkahártya szöveti szabályozó rendszere az ereket tágulásra készteti, így jöhet létre az a paradox helyzet, hogy az orrcseppek használata még nagyobb elzáródást eredményez.

Megoldás receptre

A szteroid tartalmú, helyileg alkalmazott orrcseppek segítségével hosszútávon is eredményesen kezelhetjük a panaszokat. A gyulladáscsökkentő és immunszupresszív – az immunrendszer, allergénnel szembeni válaszreakcióját mérséklő – készítmények a duzzanat, ezáltal az orrdugulás megszüntetésével és az orrváladék csökkentésével járulnak hozzá a jobb közérzethez.

legzes1

A szájon át, tartósan, nagy mennyiségben alkalmazott szteroidokhoz képest itt a mellékhatások elenyészőek – rendkívül ritkán enyhe irritáció, orrnyálkahártya szárazság, orrvérzés jelentkezhet – mivel az orrnyálkahártyán a szteroidoknak csak igen kevés hányada szívódik fel, helyileg fejtik ki hatásukat anélkül, hogy a szervezetet felesleges szteroid terhelésnek tennék ki.

A tünetek javulásához idő kell!

Az akár perceken belül ható, recept nélkül kapható, lohasztó orrcseppekkel szemben a szteroid tartalmú készítmények alkalmazása során pár napnak el kell telnie, mire javulást tapasztalunk. Rendszeresen, az orvos utasításai szerint alkalmazva a készítményekkel ezután tartós hatást érhetünk el.

Forrás: