Növény ellen, növénnyel

Gyógynövényekkel és a belőlük készült kivonatokkal azonban megelőzhető, de legalábbis kezelhető a szezonális allergia.

A szálló virágpor által kiváltott tüneteket az immunrendszer túlzott reakciója okozza, nem muszáj azonban rögtön a patikába rohanni, néhány gyógynövényből előállított készítménnyel ugyanis hatékonyan enyhítők a szénanátha tünetei. Ez annyit jelent, hogy jó eséllyel búcsút mondhatunk az orrdugulásnak, szemviszketésnek, könnyezésnek és tüsszögésnek. Öt olyan gyógynövényt gyűjtöttünk össze, amelyek természetes gyógymódot kínálnak a szezonális allergiára,.

Papsajt

A papsajt az egyik leghatékonyabb gyógynövény lehet a szénanátha kezelésében. Egy klinikai vizsgálat során ugyanis egy antihisztaminnal hasonlították össze: a növény hasonló pozitív eredményeket ért el, azonban nem okozott álmosságot. A papsajt emellett pozitívan befolyásolja az immunrendszert, illetve asztma kezelésére is alkalmazható, teája csökkenti a köhögési ingert.

papsajt1

Csalán

A csalán számos betegség tüneteinek enyhítésére alkalmazható. Természetgyógyászok magas vérnyomás, köszvény, menstruációs fájdalmak esetén ajánlják, de hasznosítják általános erősítőként is. A népi gyógyászatban régóta alkalmazzák szénanátha kezelésére, bár klinikai kísérletekkel egyelőre nem bizonyították pozitív hatását ezen a téren. Elegendő naponta kétszer 300 milligramm hatóanyag-tartalmú kapszulát bevenni, hogy a tünetek enyhüljenek.

Ginko biloba

A ginko biloba csökkenti a szervezet allergén reakcióit, szabályozza az immunrendszer működését, csillapíthatja a légutak gyulladását, kiválóan alkalmazható az allergiás asztma kezelésére is.

biloba7

Kvercitin

A kvercitin (Quercetin) több élelmiszerben, például az almában, a hagymában és a vörösborban is megtalálható. Ezt a növényi flavonoidot leginkább az immunrendszer tüneteinek csillapítására használják, de pozitív hatása a szénanátha kezelésében is bizonyított, mivel az orrban az allergiás reakciót kiváltó úgynevezett hízósejtek működését blokkolja. A szájon át szedhető tabletta ajánlott napi mennyisége 250 milligramm és 600 milligramm között van, a készítményt étkezés előtt 5-10 perccel célszerű bevenni.

Feketecsalán

A fekete díszcsalán (perilla frutescens) és a Coleus forskohlii nevű csalánfajta gyorsan enyhítik a köhögést és a tüsszögést, a kínai népi gyógyászatban szénanátha és allergia kezelésére mindkét növényt évszázadok óta alkalmazzák. Utóbbira az asztmára gyakorolt pozitív hatása miatt figyeltek fel az orvosok és az elmúlt években került a kutatások középpontjába. A sok pozitív tulajdonság mellett egyetlen kellemetlen mellékhatást sikerült kimutatni: bizonyos pácienseknél hányingert okozhat. A fekete díszcsalánból készült gyógyszereket egyelőre csak állatokon tesztelték, viszont jó eredményeket értek el a kísérletek során az allergiás reakciók visszaszorításában. Sajnos a készítmény lucernát tartalmaz, ezért az autoimmun betegségben szenvedőknek nem ajánlott a szedése.

Forrás: https://napidoktor.hu/index