Minden magfélét kerülni kell olajosmag-allergia esetén?

Ha valamelyik olajos mag kapcsán allergiás reakció jelentkezik, akkor az érintettek gyakran inkább a többi magféle fogyasztását is elkerülik. Nem feltétlenül kell azonban mindet száműzni az étlapról.

Létezik olyan vizsgálat, amely kimutatja, hogy pontosan melyik olajos mag fogyasztása jelenthet gondot.

Az allergia tünetei

Az olajos magvaknak számos pozitív hatása van az egészségünkre, sok vitamin és jótékony zsír található bennük. Mértékletes fogyasztásuk javasolt naponta, a kiegyensúlyozott étrend részeként. Allergia esetén azonban kerülni kell az adott olajos magféléket. Az allergia tünete lehet légszomj, nyelési nehézség, viszketés a szájüreg, torok területén, hányás, hasfájás és hasmenés, de akár életveszélyes reakció, anafilaxia is kialakulhat.

Fotó: 123rf

“Ha valakinél allergia igazolódik a kivizsgálás során, akkor a tüneteket úgy tudja megelőzni, hogy a továbbiakban az adott magfélét nem fogyasztja. Emellett felírjuk az adrenalin önbelövős injekciót, amit diétahiba esetén – ha véletlenül mégis fogyasztana allergén tartalmú élelmiszert – használnia kell, így meg tudja előzni az anafilaxia kialakulását” – magyarázza Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa.

Keresztallergia

Gyakori, hogy akinél az egyik olajos magféle allergiát okoz, a többit is kerüli. Ennek oka részben a fokozott aggodalom az allergiás reakció miatt, másrészt bizony előfordulhat keresztallergia is. Ennek során például a kesudióra allergiás személynél a pisztácia, szójabab, dió, földimogyoró és a rózsabors fogyasztása is allergiás tüneteket provokál. A keresztallergia oka az allergén fehérjék szerkezeti hasonlósága, vagyis a szervezet egyszerűen összekeveri az egyes allergéneket.

Komponens alapú diagnosztika

Keresztallergia azonban nem mindenkinél fordul elő. Létezik egy vizsgálat, amely alkalmas a kimutatására. Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy a hagyományos allergia vérvizsgálat az allergének ellen termelődő IgE ellenanyagot mutatja ki a szervezetben. Az allergének azonban több összetevőből állnak, egy másik, részletesebb vérvizsgálattal ezeket az összetevőket, másnéven komponenseket lehet vizsgálni. A komponens alapú diagnosztika segítségével ki lehet mutatni, hogy az esetünkben pontosan melyik komponens okozza az allergiát.

Fotó: 123rf.com

Eltérő tulajdonságú komponensek

Az egyes komponenseknek eltérő tulajdonságaik vannak. Ha például a kesudió Ana o 3 komponensére igazolódik az allergia, akkor a földimogyorót is kerülnünk kell, mert ez a komponens átfedést mutat a földimogyoró Ara h 3 komponensével, vagyis mindkettő allergiás reakciót okozhat.

Egy másik eset, amikor a szójára allergiás beteget eltiltják a földimogyoró fogyasztásától is, pedig a szója három összetevője közül mindössze egy, a Gly m 5 keresztreakciót kiváltó tulajdonsága kiemelten magas, azonban ez is csak a földimogyoró egyik, az Ara h 2 összetevőjével szemben áll fenn.

Földimogyoró allergia esetén pedig, ha a magas rizikójú – Ara h1 és Ara h2 – komponens okozza az allergiát, akkor sajnos súlyosabb allergiás reakcióra is lehet számítani. Ilyen esetben a diétát nagyon komolyan kell venni. Ha azonban az alacsony rizikójú – Ara h8 – földimogyoró allergén komponensek pozitívak, akkor az allergia csak enyhébb tüneteket produkálhat. A földimogyoró-mentes étkezésre szükség van, de egy esetleges diétahiba kapcsán nem kell tartani életveszélyes allergiás reakciótól.

A komponens alapú allergiavizsgálat segítségével tehát meg lehet állapítani olajosmag-allergia esetén az allergiás reakció súlyosságát, ami fontos iránytű az a diétás szabályok követéséhez és a felesleges megszorítások elkerüléséhez is.

Olvasd el ezt is!

Újpesti tragédia – ételallergia miatt halt meg a 7 éves kisfiú

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.