Mikor van szükség a Prick-tesztre?

A Prick-teszt más néven bőrpróba – alkalmazása akkor szükséges, ha légúti- vagy ételallergia gyanúja merül fel.

Kellemetlen tüneteink vannak: tüsszögünk, folyik az orrunk, bizonyos ételek után rosszul érezzük magunkat, kiütéseket kapunk – sok esetben azonban nem tudjuk kideríteni, mi a tünetek oka.

Ebben nagy segítségünkre lehet a bőrpróba, azaz a Prick-teszt, amely kifejezetten a légúti allergia – így a pollen, az állati szőr, a poratka, a penészgomba okozta problémák felderítésére, valamint az ételallergia kiderítésére szolgál.

A tesztet kétféle módon végezhetik, az alkaron vagy a hát bőrén. A perkután vagy prick teszt során az alkarra allergénkivonatokat visznek fel, egy-egy cseppenként, és a bőrt kicsit megkarcolva segítik elő, hogy az allergén valóban mélyebbre jusson a bőrbe.

A teszt nem jár fájdalommal. Húsz perc elég hozzá, hogy a reakció megjelenjen, ha valóban az adott dolog hatására alakul ki nálunk allergia. Ha a karcolás helyén duzzanat keletkezik – három milliméteres, vagy annál nagyobb -, akkor bizonyosságot kaptunk az allergiáról, a teszt pozitív.

A bőrpír a reakció súlyosságára is utal. Amennyiben szétágazó nyúlványai is lesznek a bőrpírnek, akkor azzal az allergénnel szemben kifejezetten érzékenyek vagyunk.

Az intrakután eljárás során a csepp allergén-kivonatot a bőr felső rétegébe fecskendezik, és kis duzzanat keletkezik. Ez a módszer a kevésbé jelentős allergének kimutatásával könnyen adhat álpozitív eredményt, és kisebb mértékű a pozitív eredmények tünetekkel való egyezése  is, ezért ennek a tesztfajtának az alkalmazása az étel-allergia esetén már nemigen szokás.

allergia_kepgaleria3

A Prick-tesztet alkalmazzák asztma, a méh- és darázscsípés kíváltotta anafilaxia esetében valamint rinitiszek esetén is. Hatékonyabb, mint a vérből végzett allergológiai tesztek. A Prick-teszt alátámasztja a klinikai diagnózist, és biztonságosabb, mint az intrakután eljárás, de mindkét teszt olcsó és egyszerű. A bőrpróba után kaphatunk megfelelő tanácsokat arra nézve, hogyan kerüljük el a számunkra ártalmas allergént, hogyan minimalizáljuk a vele való kontaktust.

Mikor ne végezzük?

A Prick-tesztet 2-3 éves kortól lehet alkalmazni, az ennél kisebb gyereknél a bőrnek nincs meg a megfelelő válaszkészsége, de a kicsik nem tűrik elég jól a teszt elvégzését sem. A Prick-teszt nem végezhető akkor, ha a tesztelendő alany terhes, ekcémája van, a bőre kiütéses.

Azokon sem szabad végezni, akik a tesztet megelőző 5 napban alkalmaztak a bőrükön szteroidos krémet, vagy antihisztamin tartalmú gyógyszert szedtek. Ezeknek szedését abba kell hagyni 5 nappal a teszt előtt! A tesztet az antidepresszánsok szedése is befolyásolhatja, ezért jobb, ha a bőrpróba elvégzése előtt felfüggesztjük a szedésüket.

Fontos tudni, hogy az ételallergia esetén a pozitív bőrpróba csak sugallhatja, hogy egy bizonyos étel az oka a tünetek jelentkezésének, de nem használható a bőrteszt arra, hogy kizárólag annak alapján állítsák fel az élelmiszer-allergia diagnózisát.

A bőrteszt eredménye meg kell hogy egyezzen a tünetekkel, amelyeket a szervezet produkál egy étel elfogyasztása után, de azzal a teszttel is, amelyet dupla vak-provokációnak hívnak: ilyenkor nemcsak a beteg, de még a tesztet végző személyzet sem tudja, melyik élelmiszerek tartalmazzák az allergént s melyek azok, amelyek csak placebók. Így ugyanis még a pszichológiai befolyás sincs jelen a tesztelés során.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.