Miért fokozódnak ősszel az allergiás tünetek?

Az őszi esőzések, a párás idő következtében az allergén gombák koncentrációja megemelkedik a levegőben, emiatt a szabadban is fokozódnak az allergiás tünetek. Attól függően ugyanis, hogy ki, melyik penészgomba fajra allergiás, nemcsak a lakásban, hanem a szabadban is lehetnek tünetei.

Kültéri gombafajok

Ősszel szívesen kirándulunk a szabadban, az esős, párás idő és a jellegzetes színes avar azonban kellemetlen meglepetéseket is okozhat. A nedves környezet kedvez a penészgomba megjelenésének, ami az arra érzékenyeknél allergiás tüneteket okozhat.

Kültéren a Cladasporium és az Alternaria fajokhoz tartozó gombák spórái okoznak panaszokat. Ezek rothadó vegetáción élnek, így elsősorban az avarban találkozhatunk velük nagyobb mennyiségben. Penészgomba allergiások számára a manapság közkedvelt talajtakaró, a mulcs sem jó választás, mivel a nedves környezetben a gombák könnyen megjelenhetnek.

Ilyen tüneteket okoz a penész allergia

Egyéni érzékenységtől függően különböző erősségű tünetek jelentkezhetnek. Valakinél tüsszögő roham alakul ki az erdőben, orrfolyással, orrdugulással, mások szemtünetekre, viszketésre is panaszkodhatnak, de súlyosabb esetben akár asztmatikus tünetek: sípolás, nehézlégzés, köhögés is jelentkezhet.

Mit tegyen, ha gyanítja, hogy allergiás a penészre?

„Teljes bizonyosságot csak a fül-orr-gégészeti kivizsgálás, a tünetek átbeszélése és az allergiavizsgálat adhat” – mondja dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa.. Ha bebizonyosodott, hogy penész allergia okozza a tüneteket, akkor személyre szabott kezelést állítunk össze. Ez lehet tüneti kezelés például antihisztaminnal, orrspray és szemcsepp használat, de a tartós terápia, az allergén specifikus immunterápia lehetőségét is érdemes mérlegelni.

Allergiás tünetek esetén ne halogassuk a kivizsgálást! Az allergiás tünetek nem pusztán bosszantóak, de a tartós orrnyálkahártya-gyulladás következtében fogékonyabbá válunk a légúti betegségekre, a kezeletlen allergia mellett tehát gyakrabban betegeskedhetünk, szövődményként pedig asztma is kialakulhat.

Őszi allergia – Top 4 tipp, mellyel tehetünk ellene

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.