Lisztérzékenység: nem csak gyermekbetegség!

A lisztérzékenység kapcsán sokan úgy gondolják, hogy mivel a betegség általában kisgyermekeknél, a glutén tartalmú ételek bevezetését követően jelentkezik, akinél akkor nem okoz gondot, később már nem is lehet érintett. A betegség azonban bármely életkorban kialakulhat, nemcsak gyermekeknél, hanem később, felnőttkorban is jelentkezhet. Dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus arra figyelmeztet, hogy ilyenkor még magasabb a szövődmények kialakulásának a rizikója, mivel kevesen gondolnak arra, hogy panaszaik hátterében lisztérzékenység áll.

„Számolni kell azzal, hogy cöliákia bármely életkorban kialakulhat, és nagyon gyakran nem a leírt és jól felismerhető gyermekkori tünetekkel jelentkezik. Gyakran csak alacsony növés, a nemi érés késése, vagy felnőtteknél meddőség, indokolatlan vérszegénység, a csontok csökkent mésztartalma lehet az egyetlen tünet.”

Súlyos következmények

Ha a diagnózisra nem kerül sor és a beteg továbbra is glutén tartalmú ételeket fogyaszt, akkor idővel a vékonybél nyálkahártyájának súlyos sorvadása jön létre. Mivel a tápanyagok felszívódásában szerepet játszó bélbolyhok is itt találhatók, a beteg szervezetében a tápanyagok optimális felszívódása nem jön létre, nem tudnak megfelelően hasznosulni a szervezetben. Ennek következtében a beteg hiába étkezik változatosan, vagy szed vitaminokat, a szervezete mégis „éhezik”. Gyakran már csak ebben a stádiumban kerül sor a betegség felismerésére: sokszor a krónikus vashiányos vérszegénység, jelentős fogyás, fejlődésbeli elmaradás hívja fel rá a figyelmet.

étel allergia

A vérvizsgálat árulkodik

Dr. Polgár Marianne elmondta, hogy ha az érintettek panaszaikkal szakorvoshoz fordulnak, ott elvégzik a szükséges vérvizsgálatot, ami megerősíti a cöliákia gyanúját. Ilyenkor szükség esetén a vékonybél szövettani vizsgálat elvégzésére is sor kerül, mellyel felállítható a lisztérzékenység (cöliákia) diagnózisa. Az igazolt cöliákia életen át tartó állapot és gluténmentes diétát tesz szükségessé. A gluténmentes étrend betartásával megszűnnek a tünetek, a korábbi beteg egészséges életet élhet.

Forrás: Budai Allergiaközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.