Laktózérzékenység? Csak az agyamban!

Sok embernek már a tej vagy a tejturmix gondolatára is hideg verejték üt ki a homlokán, mert meggyőződésük, hogy allergiásak a tejtermékekre.

Peter Whorewell gasztroenterológus szerint sokan, akik azt állítják, hogy allergiásak a tejfehérjékre vagy a tejcukorra, valójában egyszerűen stresszesek, vagy túl sok zsíros ételt fogyasztanak.

„Úgy vélem, hogy a tejben lévő zsír, nem pedig maga a tej okoz gondot. Gyakran tapasztaljuk, hogy a zsírmentes tej nem okoz számukra problémát” – állítja a szakértő. „Sokan e tévhit miatt váltanak át a szójatejre, és őket arra ösztönözzük, hogy térjenek vissza a tejre, és teszteljék a feltételezésünket. Érdekes módon azonban időnként nagyon nehéz rávenni az embereket a változtatásra, miután meggyőződésükké vált, hogy egy bizonyos élelmiszer rosszat tesz nekik.”

A szakértő szerint a tejallergia létezik, de viszonylag ritka jelenség a felnőttek körében. A tehéntej-allergia az egy éven aluli csecsemők körülbelül hét százalékát érinti, de ezt később a 90 százalékuk kinövi. Whorewell azt is elmondta, hogy az allergiával és túlérzékenységgel kapcsolatos bizonytalanság a rossz tanácsok veszélyének teszi ki az embereket. Sarlatánok bukkannak fel, akik bolond diétákkal és tesztelési módszerekkel rukkolnak elő.

tej23

Érvényes teszteket csak egészségügyi intézményekben végeznek, és csak ezekkel lehet valóban kimutatni a tejallergiát vagy laktózintoleranciát.

A Milánói Egyetem legújabb kutatása is azt mutatta, hogy azoknak az embereknek a többsége, akik azt hiszik, hogy laktózintoleranciában szenvednek, valójában nem szenvednek ebben a rendellenességben. Guido Basilisco professzor több mint 100 embert vizsgált, akik puffadásról, gyomorfájdalomról és hasmenésről panaszkodtak, és úgy vélték, nem tudják lebontani a tejcukrot és felszívni a vérbe. A vizsgálat végül azt mutatta, hogy tüneteiknek semmi közük a laktóz lebontásához, sokkal inkább elmeállapotukkal állnak összefüggésben.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.