Itt a szénanátha szezon!

Ki ne ismerné az allergia jellegzetes tüneteit? Orrfolyás, szem- és torok viszketés, folyamatos tüsszögés. A nyár végi-ősz eleji időszakban tízezrek keresik rá a megoldást évről évre, de legtöbben csak a tünetek csillapításáig jutnak.

Mi zajlik ilyenkor a szervezetünkben?

Az allergia egy fokozott immunreakció, ami valamilyen fentebb említett okozó jelenlétében fokozottan jelentkezik. Ha az adott anyaggal először találkozunk, kialakul az immunreakció, és kialakul egy immunrendszeri emlékezet is. Így a következő találkozáskor a reakció már erősebb – egyes fehérvérsejtek aktivitása fokozódik és hisztamint szabadítanak fel, ami a tünetekért felelős. Ezért a legtöbben a vény nélkül is kapható antihisztamin tartalmú gyógyszereket alkalmazzák elsősorban.

Vannak azonban természetes megoldások is!

Egyesek általánosan gyulladásellenesek, míg mások specifikusan az allergiás reakció esetén jók. Elsőként pár növényi hatóanyagot említenék, melyeket bártan lehet javasolni. Ezek közül talán legfontosabb a quercetin. Ez egy nagy hatékonyságú antioxidáns anyag, de kifejezetten hatékonyan csökkenti az allergia tüneteit. Főként a bogyós gyümölcsökben található meg nagy mennyiségben. Az egyik legjobb forrása a homoktövis, illetve a homoktövis magolaj mely omega7 zsírsavakat is tartalmaz, de valójában egy keverék, melyben megannyi értékes összetevő található, többek között quercetin. A quercetint csalánnal is szokták kombinálni, mert annak kivonata szintén segít az allergiás tünetek enyhítésében.

allergia4

Mivel azonban gyulladásról van szó, a kurkumát és a gyömbért se feledjük, melyek hatóanyagai (curcumin és zingiberén) a legkiválóbb gyulladáscsökkentő természetes anyagok. Ezeket az anyagokat intenzíven kutatják, mivel miden fokozott gyulladásos reakció lecsendesítésére alkalmasak. nem véletlen, hogy a kínai és indiai hagyományos gyógyászat évszázadok óta alkalmazza őket. Léteznek azonban koncentráltabb formájú összetevők is.

Természetesen az omega 3 zsírsavakat is meg kell említeni, melyek alapanyagul szolgálnak a szervezet gyulladás gátló anyagainak termeléséhez. Ezek közül is az EPA és a DHA a legfontosabb összetevők, melyeket szinte csak tengeri forrásból lehet megfelelően pótolni (halolaj, krill olaj).

Vitaminok közül a szezon előtt elkezdett és folyamatosan szedett B3-vitamin (Niacin), azért segít, mert kiüríti a hisztamin raktárakat és folyamatos szedés mellett alacsonyan tartja azokat. E célból 200-300mg fogyasztása is elegendő. A napi 1000mg C-vitamin szintén hozzájárulhat a tünetek enyhítéséhez. Stabilizálja ugyanis az allergiás reakciót vezénylő hízósejtek membránját és így nehezebbé teszi a hisztamin felszabadítását. Volt olyan kislány páciensem, akinek csak C-vitamin szedésével szinte teljesen lecsökkentek a szezonális asztmás tünetei.

Ha már a vitaminokat említem, bár kezelésre nem szokták javasolni, de a D-vitamin hiány, mely a mi éghajlatunkon élő lakosság több, mint felét érinti még a nyári hónapokban is, egyértelműen növeli az allergiás megbetegedések számát és súlyosságát. Így napi 1000NE D-vitamint mindenkinek javaslok.

A szénanátha esetén, ahol az izgalom a légút legfelső részén az orrüregben van, az orrüreg lágylézerrel történő besugárzása szintén csillapítani képes a tüneteket. Ennek hatásmechanizmusát egyre intenzívebben vizsgálják. Számtalan közlés mutatja azonban a tünetek csökkenését.

Vannak egyszerűbb fizikai eljárások is, például az esténként (alacsonyabb pollenkoncentrációjú időszakokban) történő lakásszellőzetés, illetve ha naponta akár többször is átöblítjük orrüregünket is. Ezt tehetjük himalája só oldattal is, de legjobb, ha lúgosító 4 só keverékből csinálunk oldatot. A lúgos környezet biztosítása amúgy is fontos, mivel az allergia egy gyulladásos reakció, és a gyulladás midig savas környezetet eredményez.

További információk az allergiaszezon átvészeléséhez, és még több módszer a drgulyas.hu -n!

Kérdezz Dr. Gulyás Tamás szakértőtől!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.