„Iszonyú kimerült vagyok…” – Az allergiás fáradtság

Ha valaki allergiás, a fáradtság is könnyen „beköltözik”az egyéb tünetek mellé. Kezdetben talán csak azt veszi észre, hogy valami nem stimmel. Nem tett semmit, amitől ilyen kimerültnek kéne éreznie magát. Mit tehetünk ez ellen?

Sajnos, az allergia sokrétű dolog, nem csupán tüsszögést, orrfolyást és orrdugulást, szemkönnyezést okoz, hanem egyéb tünetek is társulhatnak melléjük, melyek szintén nem könnyítik meg a mindennapjainkat.

Aki allergiás, annak előbb-utóbb az is feltűnhet, hogy ok nélkül fáradt. Töri otthon a fejét: vajon mit csinálhatott, amitől ennyire kimerültnek érzi magát? De nem jut eszébe semmi. Ellenben reggel alig tud kikelni az ágyból, a napi teendőket nehezen látja el.  Nyomorultnak érzi magát, arra pedig képtelennek, hogy egész nap tökéletesen „funkcionáljon”…

Sok emberben nem merül fel, hogy valójában allergiás fáradtságtól szenved, mert nem biztos, hogy tisztában van egyáltalán a problémájával, azzal, hogy igazából allergia kínozza.

A tipikus allergiás fáradtság jellemzően az allergia szezonban jelentkezik. Vagyis, aki tavasszal érzékeny a különféle pollenekre, allergénekre, annál ebben az időszakban tapasztalható, másnál inkább ősszel. A kimerültséget nehéz hosszú ideig bírni. Ha ok nélküli fáradtságot észlelünk, érdemes elmenni egy allergológushoz, tesztet végeztetni.

allergias faradtsag

Lehetséges, hogy eddig azt sem igazán realizáltuk, hogy allergiával küzdünk. Ha megtudjuk, pontosan mire vagyunk allergiásak, már jóval egyszerűbb dolgunk lesz: el tudjuk kerülni az allergéneket, megelőzhetjük, hogy állandóan kapcsolatba kerüljünk velük.

Az allergiás fáradtságon is lehet könnyíteni. Antihisztaminokkal, inhalálóval, vény nélkül is kapható készítményekkel, melyek enyhítenek a tüneteken. Sőt, vakcinát is felvehetünk, amely segít a tünetek enyhítésében. Ezek az injekciók segítenek a szervezetnek abban, hogy hozzászokjon az allergénekhez és kevésbé irritálják.

A fenti módszerek ugyan nem gyógyítják az allergiát, de a panaszokat jelentősen enyhíthetik, így sem az orrfújás, szemkönnyezés, sem pedig az allergiás fáradtság nem nehezíti meg olyan jelentősen a mindennapokat, mint korábban.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.