Így okoz az életmódunk gyomor-és bélrendszeri panaszokat

Puffadás és székrekedés – két igen gyakori gyomor-és bélrendszert érintő panasz, amivel sokan naponta küzdenek.

Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen életmódbeli szokások játszhatnak szerepet a kellemetlen tünetek megjelenésében, illetve az elmulasztott kivizsgálás és kezelés komoly szövődményeire is felhívta a figyelmet.

Ezért érint egyre több embert a puffadás

Azt az életmódot, amit a legtöbben folytatunk nap, mint nap, ahogyan egyensúlyozunk a munkahelyi feladatok és a családi élet között, az állandó rohanás sajnos a gyomor- és bélrendszer működése is megérzi. Különösen most, az ünnepek közeledtével nehéz a napi rutint követni, a testmozgásra és az étkezésekre figyelni, a dohányzást a fokozott stressz ellenére is mellőzni. Ezek ugyanis külön-külön is előhozhatják a gyomor- és bélrendszeri tüneteket, vagy fokozhatják a már meglévő panaszokat.

Haspuffadás

Foto:123rf.com

 • A kevés folyadék és rostfogyasztás, a mozgáshiány miatt lelassul az anyagcsere, székrekedés, aranyeresség jelentkezhet.
 • A kialakult túlsúly pedig fokozza a zsírmáj, cukorbetegség, magas-vérnyomás betegség, szív- és érrendszeri problémák és a vastagbél diverticulosis, daganatok kialakulásának kockázatát.
 • A dohányzás a gyomor-, nyombélfekély és a gyomor gyulladását okozhatja. Emellett az is ismert, hogy összefüggésbe hozható a reflux betegség, nyelőcső, gyomor, hasnyálmirigy, vastagbéldaganatok kialakulásával.
 • A krónikus alkoholfogyasztás fő okozója lehet a gyomorgyulladásnak, gyomorfekélynek, nyombélfekélynek, májgyulladásnak és a hasnyálmirigy gyulladásának. Ezen túl pedig fokozza több szerv esetében – például máj, hasnyálmirigy – a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.
 • Az életmódbeli tényezők kapcsán gyakran elfeledkezünk róla, pedig nagyon fontos szerepe van többek közt a gyomor-és bélrendszer egészségének megőrzésében is az alvásnak. A kevés alvás például gyengíti az immunrendszer működését, de nem elegendő alvás esetén az étvágyat szabályozó hormonális egyensúly felborul, éhesebbnek érezzük magunkat a nap folyamán. Az elhízás és a következményes zsírmáj, puffadás és cukorbetegség kockázata tehát nő az elégtelen alvás miatt.

Foto:123rf.com

Ha panaszai vannak, forduljon orvoshoz!

Puffadás és székrekedés esetén elterjedt a vény nélküli gyors megoldást ígérő készítmények használata, ám ezek sajnos sok esetben csak elfedik a valódi problémát. A hosszabb ideje fennálló tünetek tartós kezeléséhez a kiváltó okot kell megkeresni és megszüntetni – figyelmeztet dr. Németh Alíz. A terápia fontos része az életmódváltás: a fizikai aktivitás növelése, a táplálkozási szokások átalakítása. A kivizsgálás során gondolni kell a háttérben fennálló betegségekre is. Gyakori például, hogy a pajzsmirigy alulműködés okozza a székrekedést, a puffadás hátterében akár laktóz intolerancia is állhat, de bizonyos gyógyszerek – nyugtatók, altatók – szedése is hajlamosíthat rá.

Puffadásmentes élet laktózérzékenyen

Komoly szövődményekkel jár, ha elmarad a kivizsgálás

A puffadás zavaró, az érintettek feszélyezve érzik magukat, a hasfeszülés, fájdalom miatt nem tudnak a munkánkra koncentrálni, délutánra szorossá válnak a nap kezdetén felvett ruhák. A mielőbbi kezelés azonban nemcsak az életminőség szempontjából fontos. A béltartalom meglassulása fokozza a vastagbélrák kialakulásának kockázatát, illetve gyakoribb a vastagbél diverticulosis, illetve ezek gyulladása. Erőlködéssel járó székletürítés fokozza az aranyeresség kockázatát, a végbélen berepedést, szakadást idézhet elő, amelyek fájdalommal és vérzéssel járhatnak. A nagyon súlyos székrekedés, kemény beékelődött székletrögökhöz vezet, amelyet már erős haspréssel sem lehet kiüríteni, ekkor orvosi segítség válik szükségessé.

Forrás: Budai Allergiaközpont


Egy válasz

 1. jáger lászló

  Nincs ilyen problémám
  Remélem nem is lesz
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.