Hogyan szedhetik az asztmások az antibiotikumot?

Gyakori kérdés asztmások körében, hogy ha antibiotikumra van szükség, azt vajon biztonsággal szedhetik-e az asztma gyógyszerek mellett.

Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy mi a teendő ilyen esetben.

Orvosi előírás szerint szedjük az antibiotikumot!

Antibiotikumot bakteriális eredetű betegségek kezelésére írhatnak fel az orvosok, leggyakrabban légúti fertőzések kapcsán van rá szükség, de többek közt nőgyógyászati, urológiai panaszok és a nyári időszakban sajnos kullancscsípés kapcsán is előfordulhat, hogy szednünk kell.

Az antibiotikum akkor hat, ha az előírt adagolás szerint és az előírt ideig szedjük. Fontos, hogy akkor se hagyjuk abba hamarabb a szedését, ha már jobban érezzük magunkat, így ugyanis azt kockáztatjuk, hogy a panaszaink kiújulnak és még több antibiotikumot kell szednünk!

Asztmásoknak – Ezek az alacsony véroxigénszint jelei

Szedhetem együtt az asztma gyógyszerrel?

Sok a félreértés az antibiotikum és az asztma gyógyszerek együttes szedését illetően. Ezzel kapcsolatban dr. Tárnok Ildikó hangsúlyozza, hogy semmiképp nem indokolja az asztma gyógyszer elhagyását az, ha antibiotikumot kell szednie a betegnek, sőt! Mivel a légúti fertőzések az asztma fellángolását is okozhatják, ezért kiemelten fontos, hogy ilyen esetben még inkább ügyeljünk az asztma gyógyszerek szedésére.

Az antibiotikum a kórokozó ellen veszi fel a harcot, segítségével a bakteriális fertőzés kezelhető, az asztma gyógyszerek pedig a légutak asztmás eredetű gyulladását csillapítják, ezáltal pedig az asztmás tünetekre hatnak.

Középkorú, asztmás és dohányzik? Ez a betegség veszélyezteti

Előfordulhat tehát, hogy a légúti fertőzés mellett az asztmás tünetek rosszabbodnak, ám ez nem az antibiotikum szedés következménye, hanem a betegség okozta fokozódó légúti gyulladás miatt lesz gyakoribb a köhögés, nehézlégzés, mellkasi szorító érzés – magyarázza dr. Tárnok Ildikó. Ilyenkor érdemes soron kívül is konzultálni tüdőgyógyásszal, mert a megbetegedés miatt szükség lehet az asztma gyógyszerek adagolásán változtatni. Ezzel párhuzamosan pedig a felírt antibiotikumot az előírt módon végig kell szedni.

 

Forrás: Tüdőközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.