Ha az ünnepek után sem múlnak a kellemetlen tünetek…

Az irritábilis bél szindróma az utóbbi években egyre több embert érintő betegség. Hasfájás, puffadás, fokozott gázképződés, váltakozó székrekedés és hasmenés – az érintettek sokszor nem is ismerik fel, hogy szerteágazó tüneteik egy kórképet jelölnek.

Így sok a diagnosztizálatlan beteg, egyes becslések szerint a világ lakosságának 9-23 százaléka érintett lehet. Az elmúlt években Magyarországon is népbetegséggé lett kórkép, a lakosság mintegy 15-20 százalékánál jelentkezik valamilyen formában.

Mikor vegyük komolyan a tüneteket?

Egy-egy ünnep, sorozatos kiadós étkezések, a zsírosabb, szénhidrátban gazdag fogások miatt sokaknál okoz kellemetlen tüneteket a megterhelt gyomor- és bélrendszer. Ezeket a tüneteket recept nélkül kapható készítményekkel és pár napos kímélő étkezéssel orvosolhatjuk. Nem ritka, hogy a stressz is okoz átmenetileg hasonló panaszokat. A mozgás hiánya, a kapkodó, gyors étkezés, a kevés rostot és folyadékot tartalmazó étrend sem tesz jót az emésztésnek. Ha ezeken a körülményeken változtattunk és a panaszaink továbbra sem szűnnek, mindenképp érdemes kivizsgáltatni, hogy nincs-e komolyabb elváltozás a háttérben.

Főként nőket érint

“Az IBS diagnózisát nehezíti, hogy nincsenek igazán specifikus, csak erre a betegségre jellemző tünetei” – mondja dr. Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gasztroenterológusa. – “A betegek gyakori hasfájásra panaszkodnak, ezzel együtt hasmenés, székrekedés, vagy mindkettő felváltva jelentkezik náluk. Visszatérő probléma a jelentős mértékű puffadás, fokozott gázképződés. A tünetek kétszer gyakrabban jelentkeznek – elsősorban 30-50 év közötti – nőknél, mint férfiaknál, kialakulásának veszélyét növeli a családi halmozódás.”

Vizsgálat és diagnózis

Az IBS kivizsgálása mindig a panaszok függvényében történik, ezért nagyon fontos, hogy a beteg az orvosi konzultáció előtt feljegyezze, hogy milyen időközönként, milyen jeleket tapasztal. Mit fogyasztott a tünetek jelentkezése előtt, érte-e különösebb stressz, vagy egyéb változás, – például egy új gyógyszer szedése, vagy valamilyen betegség, nőknél hormonális változások – ami összefüggésbe hozható a panaszaival. „Ha laborvizsgálatokkal sikerül kizárni a fekély-, vagy epebetegség valószínűségét és egyéb szervi eltérést nem találunk, akkor valószínűsíthető az IBS diagnózisa. Ha a beteg beszámolója alapján a tüneti összefüggenek a táplálkozással, akkor ezt is vizsgáljuk. Felnőtteknél hasonló panaszokat a tejcukor-érzékenység is okozhat” – hívja fel a figyelmet dr. Hidvégi Edit.

Az IBS kezelése

Az irritábilis bél szindróma tüneteinek megszüntetése jelentős életmódváltást igényel a beteg részéről. Az étkezések során fontos kerülni a puffasztó hatású ételeket, kímélő fogásokat készíteni, például sütés helyett párolással. Ezekről a változtatásokról a kezelőorvos részletesen tájékoztatja a beteget, az étrend átalakításához akár dietetikus segítségét is igénybe vehetjük. Fontos a rendszeres mozgás, ez nemcsak a bélműködésre van jó hatással, de a stressz levezetését is segíti. A gyógyszeres kezelésnél általában mindig a legerősebb tünet határozza meg az alkalmazott terápiát: görcsoldásra, fájdalomcsökkentésre, hashajtóra, hasfogóra, puffadásgátlóra, nyugtatóra vagy más, esetleg komplex szerre lehet szükség.

Olvasd el ezt is!

Lisztérzékenység vagy irritábilis bél szindróma?

Forrás: Budai Allergiaközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.