Gyümölcsökkel az asztma ellen?

A CHEST című szaklapban megjelent tanulmány szerint bizonyos tápanyagok csökkent bevitele növeli a légúti betegségek, például az asztma előfordulási esélyét. Rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztással azonban megelőzhetőek lehetnének ezek a betegségek.

"Saját kutatásaink, illetve egyéb vizsgálatok is alátámasztják, hogy az antioxidánsok és gyulladásgátló hatású mikroelemek fokozott bevitele csökkenti a köhögés, a légúti fertőzés, a krónikus bronchitis előfordulási gyakoriságát illetve enyhíti az asztmás tüneteket." – mondta Dr. Jane Burns, a Harvard Egyetem Közegészségügyi Intézetének kutatója.

"Azok a kamaszok, akik kevés gyümölcsöt, E-vitamint és omega-3 zsírsavat fogyasztanak, nagyobb eséllyel lehetnek asztmások."

Dr. Burns vezette kutatócsoport az USA és Kanada 12 településének 12. osztályos tanulói körében vizsgálta az alacsony tápanyagtartalmú étrend és a rossz tüdőfunkció illetve légúti tünetek közötti esetleges összefüggést.

Egy tanév alatt összesen 2,112 diák töltötte ki a légzéssel és étrendjükkel kapcsolatos kérdőívet, amely a gyógyszerszedésre, a dohányzásra és a sportolásra vonatkozó kérdéseket is tartalmazott.

asztma2

"A késői serdülőkorban már kialakul a felnőttkori testalkat és ezzel párhuzamosan a tüdő fejlődése is befejeződik, így lehetőség nyílik egy közel optimális tüdőállapot felmérésére. Ugyan a jelenlegi kutatás csak egy éven keresztül vizsgálta a kamaszok étkezési szokásait,  ez azonban tükrözi korábbi általános étkezési szokásaikat is."

A diákok legalább egyharmada kevesebbet fogyasztott az ajánlott napi gyümölcs, zöldség, A- és E-vitamin, béta-karotin és omega-3 zsírsav mennyiségnél.

"A vitamin-kiegészítők segíthetnek a diákoknak az ajánlott napi bevitel elérésében, és meglepő módon még a legalacsonyabb szintű omega-3 zsírsav bevitel is védő hatásúnak bizonyult a légúti tünetek ellen a kamaszokban" – mondta Dr. Burns.

"Bárcsak azt mondhatnánk, hogy napi egy almával már megelőzhető az asztma, de ez egy összetett betegség, genetikai háttérrel. Ugyanakkor bizonyos ételek tényleg csökkenthetik vagy megelőzhetik az asztmás tüneteket. A legfontosabb annak ismerete, hogy serdülőkorban jelentős eredményt lehet elérni a megfelelő étrenddel és a dohányzás mellőzésével" – részletezte a szakember.

Forrás: