Gluténmentes Világnap Magyarországon

A hazánkban is piacvezető gluténmentes termékeket kínáló márka június 9-én várja a lisztérzékeny betegeket és családjaikat egy egész napos ingyenes eseményre.

Májusban számos európai országban kerül megrendezésre a Lisztérzékenyek Világnapja. E nap fő üzenete, hogy felhívja a figyelmet a coeliakia jelenségre, és a gluténmentes étkezésre.

A hazánkban is piacvezető gluténmentes termékeket kínáló cég a Gluténmentes Világnapjával csatlakozik ehhez az eseményhez Európa szerte azzal a céllal, hogy a figyelemfelhívás mellett, összehozza a lisztérzékeny embereket egy olyan rendezvényen, ahol a rengeteg információnak köszönhetően kellemesebben és könnyedebben élhetnek együtt lisztérzékenységükkel.

A mostani Gluténmentes Világnap Magyarországon az első ilyen jellegű rendezvény lesz. A június 9-én a Folyondár utcai Sportközpontban tartandó eseményen számos programmal várják az érintetteteket. Dietetikus és szakács is segít a diétát izgalmasabbá és finomabbá tenni, főzőshow-val, termékkóstolóval, érdekes receptekkel, magyar és olasz összetevőkkel, hogy még ínycsiklandóbb legyen az étrend. A gyermekek legnagyobb örömére az Alma együttes is fellép, ahol nagyjából 1000 főre számítunk, és boldogok vagyunk, hogy már rengeteg magyar coeliakiás jelezte előre részvételi szándékát.

Hazánkban is minden 100 ember közül legalább 1 coeliakiával küzd és hasonló a helyzet más európai országokban is. A coeliakia előfordulása világszerte növekszik, valamint egyre több embert diagnosztizálnak gluténérzékenységgel. Magyarországon is egyre több ember kénytelen ezzel az autoimmun betegséggel együtt élni.

A lisztérzékenység már egészen kiskorban kialakulhat, a gluténtartalmú ételek bevezetését követő 1-3 éven belül. A betegség később, felnőttkorban is jelentkezhet, és ilyenkor sokáig felfedezetlen maradhat, hiszen nem feltétlenül jár tipikus tünetekkel, és hirtelen rendkívüli elváltozásokkal.

teszta1

A betegségnek csak egyetlen hatékony kezelése létezik: a gluténmentes diéta, amit minden esetben élethosszig kell tartani. Az ilyen betegséggel küzdők semmilyen formában sem fogyaszthatnak búzát, rozst, árpát, ezek hibridjeit, tönkölybúzát, vagy annak elődjeit. Oda kell figyelni a feldolgozott élelmiszerekre és a késztermékekre is, hiszen a glutént előszeretettel alkalmazzák összetevőként.

A gluténtartalmú gabonafélék helyettesítésére azonban fogyaszthatják a kölest, kukoricát, rizst, hajdinát. Ajánlott húsok, halak, zöldségek, gyümölcsök, natúr tejtermékek, tojás és különleges gluténmentes termékek, köztük liszt, kenyerek, péksütemények, tészták, édességek.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: