Glutén intolerancia: 10 jel, amelyet nem ignorálhatunk!

Tudtuk-e, hogy több mint 55 betegség hozható összefüggésbe a gluténnal? Vannak félreérthetetlen jelek, amelyek a gultén intoleranciára utalnak. Nem hagyhatjuk őket figyelmen kívül, mert csak rosszabbul lehetünk!

Meghökkentően sok betegség köthető a gluténhoz – a fehérjéhez, amelyet a búzában, rozsban és az árpában is megtalálunk. Becslések szerint a glutén intoleranciával vagy lisztérzékenységgel élő emberek 99 százalékát sosem diagnosztizálják.

glutén 4

Lehet, hogy mi is ezek közé tartozunk? Nem minden esetben vannak súlyos tünetei a gluténérzékenységnek, ám az alábbi panaszokat sosem szabad figyelmen kívül hagyni. Árulkodhatnak ugyanis a valódi problémáról!

Glutén intolerancia gyanúja merülhet fel, ha:

1. Emésztési problémákat észlelünk, így puffadást, gázképződést, hasmenést, székrekedést. Gyerekeknél különösen megfigyelhető, hogy a glutén elfogyasztása után székrekedéssel küzdenek.

2. Keratosis Pilaris („csirkebőr” a karok hátulján): ez annak az eredménye, hogy zsírsav hiány, másodlagosan pedig A-vitamin hiány alakul ki a szervezetben a zsírfelszívódás zavara miatt, melyet az okoz, hogy a glutén károsítja a beleket.

glutén

3. Kimerültség, fáradtság, agyi ködösség olyan étel elfogyasztása után, amely tartalmaz glutént.

4. Autoimmun betegség diagnózisa, így a Hashimoto-féle pajzsmirigy gyulladásé, rheumatoid arthritis-é, fekélyes vastagbélgyulladásé. Gyanakodhatunk akkor is, ha Lupus-t, pszoriázist, szklerodermát vagy sclerosis multiplex-et állapítanak meg.

5. Neurológiai tünetek, így például szédülés, egyensúlytalanság.

6. Hormon egyensúlytalanságok, így PMS (premenstruációs szindróma), PCOS (policisztás ovárium szidróma) vagy megmagyarázhatatlan eredetű meddőség.

7. Migrénes fejfájások.

fejfajas_gyogynoveny

8. Krónikus fáradtság vagy fibromyalgia diagnózisa. Ezek egyszerűen arra utalnak, hogy az orvos sem tudja pontosan, mi okozza a kimerültséget és a fájdalmat.

9. Gyulladás, duzzadás vagy fájdalom az ízületekben, így az ujjakban, térdekben és a csípőben.

10. Hangulati problémák, például szorongás, depresszió, hangulatingadozások és ADD (Attention Deficit Disorder – figyelemhiányos zavar)

Ha a fentiek közül valamelyiket észrevesszük magunkon, forduljunk orvoshoz – nagy az esélye annak, hogy a glutén intolerancia miatt is szenvedünk!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.