Folyik, viszket és fáj: minek köszönhető a szem-allergia?

Nem kevés embernek ismerősek a vörös, duzzadt szemek – sajnos, sokan szenvednek valamilyen szem-allergia miatt, melyet rövidtávon enyhít a hideg vizes borogatás. Node mi oldhatja meg tartósan ezt a gondot?

Viszkető, fáradt, fájós szem, amely látványosan könnyezik is – sokan kénytelenek együtt élni ezzel a problémával. S noha egy hűs, vizes borogatással átmenetileg orvosolni tudják a kellemetlenséget, hosszútávon sem ártana megoldani a helyzetet. Csakhogy ehhez pontosan kell ismerni, miféle szem-allergia a ludas, mi okozza és hogyan lehet kezelni a tüneteket.

Utóbbiakat nem nehéz észrevenni: bőrpír jelentkezik, bepirosodik a szem fehérje vagy a szemhéj. Viszketést, könnyezést, homályos látást, égő érzést tapasztalunk, kialakulhat a szemhéj duzzanata és fényérzékenyek lehetünk.

A szem-allergia jelentkezhet önmagában, de orrfolyással, orrfújással vagy akár ekcémával, azaz allergiás bőrproblémával együtt is. Csupán egy módja van a probléma azonosításának: ha megvizsgáltatjuk magunkat egy szakemberrel.

Mitől lesz piros a szem?

A szem-allergia akkor alakul ki, ha látószervünket kitesszük az allergénnek, melyre érzékenyek vagyunk: lehet az pollen vagy akár állati szőr is. A szemben található hízósejtek hisztamint és egyéb anyagot bocsátanak ki, amely gyulladást okoz. Ennek eredménye a viszketés, a bepirosodás és a könnyezés.

szem-allergia

Ha a fenti tüneteket tapasztaljuk, nem érdemes dörzsölni a szemet, mert csak rosszabb lesz a helyzet. A dörzsölés hatására a hízósejtek csak még több hisztaminnal reagálnak és fokozzák a viszketést. A kontaktlencsénket mindenképp vegyük ki, ne tegyünk fel sminket és helyezzünk hidegvizes borogatást a szemekre. Kezünket mindig alaposan mossuk meg, mielőtt hozzáérünk!

Alkalmazzunk hipoallergén alapozót a sötét karikák elfedésére – a sok smink nem segít, csak felhívja a figyelmet a vörös szemekre. Ám kiválóan elterelhetjük a tekinteteket, ha a szánkat ilyenkor erősebb színnel rúzsozzuk ki.

Mi valójában a szem-allergia okozója?

Amennyiben a szemünk a természetben produkál könnyezést, viszketést, valószínűleg szezonális allergiás kötőhártya-gyulladásunk van. Nem tanácsos ilyenkor a fű, a fák és a gyomnövény pollenek közelében lennünk. Ha a pollenkoncetráció magas odakint, érdemesebb benn maradnunk a lakásban. Az ablakokat tartsuk zárva és inkább a légkondicionálót használjuk. Viseljünk napszemüveget, ha mégis ki kell mennünk.

Mit tegyünk otthon?

Ha beltérben tapasztaljuk a kínzó tüneteket, a szem-allergia okozója állati szőr, poratka vagy penész lehet. Megfigyelhető, hogy ha ezek valamelyikéről van szó, a panaszokat egész évben tapasztaljuk. Hogy mit tehetünk ellene? Előszöris, a háziállatot ne engedjük be a hálószobába, de ha lehet, a házba sem. Ha nincs állatunk, de a szomszéd kedvencével néha szoktunk játszani, minden alkalommal jól mossunk kezet utána, hazaérve pedig legjobb, ha lecseréljük a ruhánkat.

Mossunk fel gyakran és alaposan, ha poratka váltja ki tüneteinket. Az orrfolyás és a könnyező szem ellen jó megoldás a sűrű takarítás, így a port az idő nagyrészében távol tartjuk magunktól. Szerezzünk be olyan matracvédőt és párnahuzatot, amelybe nem húzódhat be a poratka. Az ágyneműt gyakran mossuk ki forró vízben és tartsuk otthonunk levegőjének páratartalmát 30-50 százalék között. A söprögetést felejtsük el, mert azzal csak rontunk a helyzetünkön – mindig a nedves felmosórongyra szavazzunk.

Mint már említésre került, a szem-allergia okozója penész is lehet. Amennyiben ez a helyzet, ésszerű megoldás a fürdőszobát, a konyhát és a pincét gyakran takarítani, ugyanis ezekben a helyiségekben gyűlik meg a leggyakrabban ez az allergiaokozó. Ruházzunk be egy párásító készülékbe és azt is tisztítsuk sűrűn. A nagy hatékonyságú levegőszűrő (HEPA filter) megszünteti a penészspórákat, mielőtt a szemünk megérezné jelenlétüket.

szem-allergia

Hogyan kezelhetjük a tüneteket?

A szem-allergia a tünetek kezelése nélkül igencsak megkeserítheti mindennapjainkat. A legtöbb készítményben, amelyet a panaszok enyhítésére alkalmaznak, ugyanazok a hatóanyagok találhatók meg, mint a nazális allergiák ellen alkalmazott gyógyszerekben: antihisztaminok, dekogesztánsok és hízósejt stabilizátorok. Az antihisztamin blokkolja a hisztaminok hatását, s ezzel segít a viszketés csökkentésében. A hízósejt-stabilizátorok a gyulladást mérsékelik, mivel megelőzik az olyan anyagok felszabadulását, mint a hízósejtek hisztaminjai.

Műkönnycsepeket is alkalmazhatunk a probléma enyhítésére, amelyek kimossák az allergéneket a szemből és fenntartják a nedvességet. A dekongesztáns cseppek szűkítik a vérereket a szemben, s ezzel a pirosság alábbhagy. Ám ha sokáig használjuk őket, sajnos inkább ronthatunk a tüneteken.

Mindkét szemcsepp típus elérhető vény nélkül, de bizonyos egészségügyi állapotok esetén nem tanácsos őket alkalmazni. Ezért minden szem-allergiánál ki kell kérni orvosunk véleményét.

Szájon át szedhető gyógyszerek is léteznek persze, amelyek közül az antihisztaminok és a dekongesztánsok segítenek a tünetek megszüntetésében. De lehetnek kellemetlen mellékhatásaik – a szájon át bevehető antihisztamin például idővel kiszáríthatja a szemet és álmosságot okozhat. A dekogesztánsoknál szédülés is előfordulhat. Ezekre a készítményekre is igaz, hogy nem szedheti őket bárki, mert bizonyos betegségek esetén veszélyesek lehetnek – ezért alkalmazásuk előtt mindig konzultálnunk kell kezelőorvosunkkal.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.