Fogszabályzás előtt: mikor végeztessünk fémallergia vizsgálatot?

Ma már egyre több felnőtt vállalkozik rá, hogy esztétikai vagy egészségi okokból fogszabályzóval hozassa rendbe kiálló, ferde vagy torlódott fogsorát. A fogászatban használt anyagok és a fogszabályzók anyaga azonban az arra érzékenyeknél allergiát is okozhat, emiatt sokak számára könnyen rémálommá válhat az álommosoly elérése.

Fogászati allergia

Önbizalomgondok, rágási probléma, merev nyakizmok, gyakori fejfájás, a nehezen tisztítható torlódott fogak miatt fogszuvasodás – csak néhány azok közül a nyomós érvek közül, amelyek miatt valaki felnőtt fejjel is vállalja a fogszabályozást. A modern fogszabályzó készülékek erre lehetőséget is adnak, ám az eljárás olykor nem várt szövődményeket is okozhat.

Nem csak a fogszabályzó okozhatja

Már a fogszabályozás közben, a fogászaton is jelentkezhetnek panaszok” – mondja dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. A beavatkozás helyén, vagy közvetlen közelében kialakult vizenyőt a fogászati kezelések során használt gyógyszerek, például helyi érzéstelenítők, fertőtlenítők okozhatják. Mivel fogszabályzó csak ép fogsorra kerülhet, ezért előtte fogtömésre, fogkőeltávolításra is sor kerülhet, előfordulhat, hogy ekkor jelentkezik allergiás reakció.

Fémallergia: a tünetek csak később jelentkeznek

Fogszabályzó több anyagból is készülhet, a legelterjedtebb a fém készülékek használata. A fémek azonban allergiás reakciót is okozhatnak. Ilyen esetben a tünetek rendszerint nem azonnal, hanem napokkal a kezelés után jelentkeznek. Égő, csípő érzés a nyelven, sebek, fekélyszerű elváltozások, az ajkak kiszáradása, berepedezése is jelezheti az allergiát, melyet azonban nem minden esetben a fogszabályzó okoz, ilyen kései reakciót okozhat például a fogtöméshez használt anyag is. Ahhoz, hogy ezt pontosan meg tudjuk állapítani, allergia vizsgálatot szükséges végezni.

Epicutan teszttel már fogszabályzás előtt kimutatható az allergia

A fémallergia vizsgálata epicutan (rátevéses) teszttel történik. Ennek során a hát bőrére kamrás tapaszok segítségével a vizsgálandó anyagokat felragasztják, majd több alkalommal – egy, két, három nap és egy hét múlva is – leolvassák. Ha az adott területen bőrpír, kiütés jelentkezik, akkor az azt jelenti, hogy arra az anyagra allergiásak vagyunk, így az abból az anyagból készült fogszabályzó viselése nem javasolt.

Már gyerekeknél is érdemes elvégezni

Mivel a fogszabályozás meglehetősen időigényes folyamat, a készülék viselését is időbe telik megszokni, így érdemes az allergiavizsgálatot az egész procedúra megkezdése előtt elvégeztetnünk. Erre gyermekek esetében is van lehetőségünk, allergia ugyanis bármilyen életkorban kialakulhat. Ha volt korábban bármilyen panaszunk – bőrpír, viszketés – fémből készült hajcsat, ruha övcsat, nyaklánc, fülbevaló viselése során, akkor érdemes egy allergiateszttel megbizonyosodni róla, hogy fémérzékenységről van-e szó.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.