Ezzel a vizsgálat megmondja: mit ne fogyassz, ha allergiás vagy a fűfélékre

A keresztallergia miatt a pázsitfűre allergiásoknak érdemes az étkezésükre is ügyelni. De milyen tüneteket okoz a keresztallergia és hogyan kerülhetjük el a felesleges diétát?

Szénanátha vagy keresztallergia?

A pollenallergiák között a pázsitfű allergia az egyik leggyakoribb hazánkban. A növények pollenszórásának időszakában az allergiásoknál szénanáthás tünetek jelentkeznek: tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, szem-, orr-, és torokviszketés jelentkezik, előfordulhat szemvörösség, allergiás kötőhártyagyulladás is.

A keresztallergia ezzel szemben szájüregi tüneteket okoz: bizonyos ételek fogyasztásakor a szájüregben viszketés, égő érzés, akár ödéma is jelentkezhet. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, a keresztallergia oka, hogy a pázsitfű pollenek szerkezete nagyon hasonló bizonyos zöldségek és gyümölcsök szerkezetéhez, emiatt az allergiás személy szervezete könnyen „összekeverheti” a kettőt.

paradicsom

Fotó: 123rf.com

Keresztallergiát okozó ételek

Pázsitfű allergia esetén a paradicsom, rozs, búza, szója, földimogyoró, bab, borsó, tamarin és szentjánoskenyér fogyasztása jelenthet gondot.

Fontos megjegyezni, hogy a keresztallergia nem érint minden pázsitfű allergiás személyt. Akinél viszont jelentkezik, sokszor bizonytalan a kiváltó okot illetően, ezáltal több élelmiszer fogyasztását inkább mellőzi, – különösen, ha a pázsitfű mellett egyéb allergiája is van – hogy biztosan elkerülje a panaszokat. Az étkezése emiatt akár egyoldalúvá válhat, hiszen a keresztallergia tünetei nemcsak most, pázsitfű pollenszezonban, hanem egész évben jelentkezhetnek.

Diéta és kezelés

A keresztallergia speciális allergia teszttel vizsgálható, mely az allergének egésze mellett azok összetevőit is képes kimutatni. Az IgE alapú multiplex allergiateszt segítségével egy vérvétellel lehet kimutatni a pollenallergiát és a keresztallergiát okozó allergéneket is – magyarázza dr. Moric Krisztina.

A teszt segítségével azt is meg lehet állapítani, hogy keresztallergia esetén pontosan mi az, amit az étrendből a továbbiakban ki kell hagyni és mi az, amit fogyasztani lehet, mert nem fog tüneteket okozni. A vizsgálat elvégzésével tehát a felesleges diéta is elkerülhető.

Olvasd el ezt is!

Mandulaallergia: ezek okozhatnak keresztallergiát

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.