Ezek a tünetek tejfehérje intoleranciára utalnak

Nem tejfehérje allergia és nem is tejcukor érzékenység. A tejintolerancia kimutatásához más típusú vizsgálatra van szükség, emiatt pedig sok esetben elhúzódó panaszokat okoz, mert csak későn kerül felismerésre.

A felnőttek 20-30%-át érinti

Ez talán a legmegdöbbentőbb információ a tejintoleranciával kapcsolatban, különösen azért, mert a gyakorisága ellenére sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a gyomor- és bélrendszeri, vagy épp bőrtüneteik hátterében ez is állhat. Az elhúzódó diagnózis oka egyrészt, hogy a tejfehérje allergia és a laktóz intolerancia jóval ismertebb fogalmak, azonban tejintolerancia esetén az ilyenkor szokásos vizsgálatok nem mutatnak eltérést.

Fotó: 123rf.com

A tejintolerancia kivizsgálása

A tejfehérje allergia kimutatása vérvizsgálattal történik, ennek során az IgE értéket ellenőrzik. A laktóz intolerancia, a tejcukor érzékenység vizsgálatához hidrogén kilégzési tesztet végeznek. Ennek során adott mennyiségű tejcukrot kell vízben feloldva meginni, majd egy készülékbe bizonyos időközönként levegőt fújni. A kilélegzett levegő hidrogén tartalma alapján lehet megállapítani a laktóz érzékenységet.

“A tejfehérje intolerancia érzékenység, vagyis nem valódi allergia. A tejintolerancia kimutatása is vérvétellel történik, azonban itt nem az IgE ellenanyagot ellenőrzik, mint a tejallergia esetében, hanem az IgG típusú ellenanyagot” – magyarázza Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.

Milyen tünetek esetén gyanakodjunk?

Az elhúzódó diagnózis másik gyakori oka, hogy a tejintolerancia nem okoz azonnal tüneteket. A panaszok a tejtartalmú ételek elfogyasztását követően órákkal később is jelentkezhetnek és általában az elfogyasztott tejes étel mennyiségétől függenek.

Fotó: 123rf.com

Jellemző tünetek:

  • puffadás,
  • teltségérzet,
  • hasi fájdalom,
  • ekcéma,
  • fejfájás,
  • hangulatzavar,
  • széklet változásai (hasmenés, székrekedés).

Ezért ne kezdjünk kivizsgálás nélkül diétázni

Dr. Németh Alíz hangsúlyozza, hogy a felsorolt tünetek hátterében több betegség vagy egyéb ételintolerancia is állhat, nem minden esetben csak a tej fogyasztásához köthető a panaszok megjelenése. A hasi diszkomfort érzésnek lehetnek életmódbeli okai – például ülőmunka, mozgáshiány -, de a különböző bélbetegségek – például SIBO, IBS vagy immun eredetű gyulladásos bélbetegség – esélyével is számolni kell. Ilyen esetben természetesen ezeket kell megfelelő módon kezelni. Ha valóban tejintolerancia áll a háttérben, akkor átmenetileg tejmentes étrendre van szükség, majd idővel fokozatosan vissza lehet vezetni az étrendbe és megfigyelni, hogy a tünetek jelentkeznek-e.

Olvasd el ezt is!

Ételintolerancia: a tej és a tojás okoz leggyakrabban panaszokat

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.