Ezek a súlyos allergia jelei – figyeljünk rájuk!

Előzzük meg a probléma elharapódzását

Az átlagos allergia többnyire tüsszögéssel, orrfolyással, viszkető szemekkel jár – vannak azonban komolyabb formái is a problémának, mely sajnos egyre több embert érint napjainkban. Honnan tudhatjuk, hogy súlyos allergia áll a tünetek hátterében? Olvassunk tovább!

Az allergia többféle módon támad. Van, aki „csak” tüsszögéstől, orrfolyástól szenved vagy viszket, könnyezik a szeme. Már ez is elég gondot okozhat. Léteznek azonban súlyos allergiák is, melyeket mindenképp célzottan kell kezelni, s amelyekre az alábbi tünetek hívják fel a figyelmünket.

1.Orrfolyás vagy orrdugulás: ha a szabadba érve eldugul az orrunk, allergiás rhinitisszel állhatunk szemben. Apró részecskékre reagálunk így, melyeket a levegőből lélegezünk be. Okai lehetnek a pollen, tisztító- és mosószerek, penészspórák. A súlyos allergia oka lehet – akkor is, ha egy új gyógyszer kipróbálása után 1 órával jelentkezik – orvosság is, ekkor a készítményre lehetünk érzékenyek.

2.Tüsszögés: nem tűnhet komoly dolognak, de sajnos a súlyos allergia korai jele lehet, s ételre is vonatkozhat. Tüsszögés után könnyen jönnek a komolyabb tünetek, még kórházba is kerülhetünk.

3.Viszkető, könnyező szemek: a könnyezés és szemviszketés a tavaszi pollenre is lehet enyhe reakció, de akár súlyos allergia is állhat a háttérben, például gyógyszerre kialakuló érzékenység. A reakció azonnal jelentkezhet, miután bevettük az orvosságot.

4.Változások a légzésben: súlyos allergia tünete lehet, ha hirtelen változást érzékelünk lélegzetvételünkben vagy légszomj kezd gyötörni. Ilyenkor azonnal orvosi segítségre van szükség! Ha a légzési nehézség miatt már kékülni kezdünk, az az anaphylaxis jele lehet, mely igen súlyos, életveszélyes reakció!

5.Csalánkiütés: a piros, viszkető dudorok ijesztőek lehetnek. A súlyos allergia oka lehet gyógyszer, vegyszer, étel vagy bármi egyéb. Önmagában nem súlyos, de ha mellette megdagad a szánk vagy zihálni kezdünk, súlyos reakcióról van szó, orvost kell hívni!

6.Bőrkiütés: a kiütések viszkethetnek, fájdalmasak, kidudorodóak lehetnek, akár hólyagosak is. Gyakori, hogy a súlyos allergia hátterében állatszőr, vegyi anyag, étel, smink vagy valamilyen gyógyszer áll. Ám az anaphylaxist is jelezheti, mely mint feljebb említettük, életveszélyes!

7.Hányinger, hányás, hasmenés: ha a gyomrunk rövid időn belül erőteljesen reagál bizonyos ételre, súlyos allergiáról lehet szó. A hasi panaszok, a hányás, hányinger és hasmenés azt jelzi, hogy valami nincs rendben, s gyorsan rosszabbodhatnak a tünetek. Ez szintén jelezhet anaphylaxist is.

8.Mellkasi szorítás: amikor hirtelen feszülést tapasztalunk mellkasunkban, vagy úgy érezzük, a torkunk beszűkül, élelmiszer-allergiára gyanakodhatunk. Azonnali orvosi segítség kell!

9.Megdagadt száj vagy nyelv: az angioödéma allergiás reakció jele. Mindig súlyos allergia, sőt, ha a duzzadás miatt a lélegzés is nehézséget szenved, az életveszélyes lehet. Ha ilyen tünetek gyakran előfordulnak, keressük meg a pontos okát kezelőorvosunkkal.

10.Pirosság a bőrön: az étel-allergia gyakran okoz a szemek és a száj körül pirosodást. Ha a bőr gyorsan kipirosodik az allergénnel való kapcsolatba kerüléskor, súlyos allergia állhat a háttérben. Gyors segítségre van szükség!

11.Zavarodottság és szorongás: szintén súlyos ételallergiát jelezhet, ha zavartság, szorongás vesz erőt rajtunk. Az orvok szerint ennek oka a hirtelen vérnyomásesés. Azonnal orvosra van szükségünk!

12.Alacsony vérnyomás: a vérnyomás hirtelen leesése gyengeséget, zavartságot vált ki. Ez is súlyos állapot, mivel az ilyen mértékű vérnyomás-esés fenyegetheti az életet.

13. Anafilaxia: a hirtelen, súlyos allergiás reakció halált okozhat, ezért azonnal sürgősségi ellátás kell. Sokan nem is tudják, hogy allergiásak valamire, amikor bekövetkezik az anafilaxia. Érzékenyek lehetünk ételre, rovarcsípésre, gyógyszerre, vagy akár a latex gumira is.

Anafilaxia esetén légzési nehézség, fakó vagy már kékülő bőr, kiütés, viszketés, hányás, szorongás jelentkezhet, s csupán pár perccel azután, hogy a kiváltó okkal kapcsolatba kerültünk.

Nagyon figyeljünk, ha ilyen tüneteket észlelünk, a gyors reagálás életet ment!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php