Beltéri allergia – Otthonunkban is lehetnek asztma-okozók

Mit művel a penész és a csótány?

Az allergiás asztma okozói allergének, melyek sajnos lakásunkban is megtalálhatók. Hasonlóan rossz hatást válthat ki azonban az otthonunkban a penész és a csótányok jelenléte is. Lássuk, mit kell róluk tudni!

A beltéri allergia sajnálatos módon olyan dolog, amelyet nem tudunk elkerülni – hiszen otthonunkba is utánunk jön. Pontosabban már ott van.

Cikkünk első részében már írtunk a leglényegesebb allergénekről. A lista azonban korántsem ért véget. Miről van szó?

Penész

Egyik szintén hangsúlyos beltéri allergén a penész. Számos helyen megtalálható, beleértve a hűtőszekrényt, a falakat, a szigetelést és a szőnyeget. A legjobban meleg, nedves körülmények között érzi magát, gyakori olyan házakban, ahol nedvesedik a fal. A penészspórák néhány nap alatt kialakulhatnak egy kis vízszivárgás, ne adj’ Isten árvíz esetén.

Foto:pixabay.com

Sok háztulajdonos biztonságban hiszi magát a penésztől, amíg meg nem jelenik otthonában egy kis szivárgás – a tetőből vagy akár vízvezetékből eredően. A valóságban ez a beltéri allergén függetlenül attól is előfordulhat, hogy tapasztalunk-e szivárgást. A rossz nedvességkezelés és nem megfelelő vízelvezetés penész kialakulásához vezethet, s növeli a beltéri allergia esélyét. Sajnos, számos modern ház is érzékeny a penészre, mert bár nincs szivárgás sehol, ezek nem „lélegeznek” úgy, ahogyan a régi épületek. A megfelelő szellőzés szárítja a szerkezeteket és megakadályozza a penész kialakulását.

A probléma, s vele a beltéri allergia akkor is jelentkezhet viszont, ha rossz a szellőztetési lehetőség egy otthonban vagy magas a páratartalom. Ezt kiválthatja a rosszul működő klíma, a ház méretéhez képest túl nagy légkondicionáló, hiányzó szellőzés a fürdőben és egyebek – tudtuk meg a cedarcityonline.com-tól.

Csótányok a lakásban

A csótányokkal – amellett, hogy jelenlétük ijesztő lehet -, az a legnagyobb gond, hogy váladékot termelnek, akárcsak a háziállatok – ez pedig sok embernél vált ki allergiás reakciót.

A legproblémásabb váladék a nyálból és az ürülékből származik, ezek fehérjéket tartalmaznak, amelyek a levegőben és porszerűen is terjedhetnek, tüneteket okozó allergénként. A gyermekek a leginkább veszélyeztetettek a csótány ürülékkel szemben, ám összességében elmondható, hogy egy otthonban, ahol jelen van ez a rovar, kicsik és nagyok egyaránt veszélyben vannak a beltéri allergia szempontjából.

A csótányok gyakori problémát jelentenek a városi otthonokban, sőt, súlyosbíthatják az asztmát és más légzőszervi állapotokat. Miközben a lakás tisztán tartása segít az allergia kordában tartásában is, a csótányoktól igen nehéz megszabadulni – az irtás és a számukra vonzó dolgok eltüntetése az egyetlen módszer arra, hogy megválhassunk tőlük.

Fotó: 123rf.com

Mi lehet még beltéri asztma okozó?

Az allergiás asztma olyan asztmafajta, amelyet allergének váltanak ki. Az érintettek akkor tapasztalnak asztmás reakciókat, amikor ki vannak téve ezen allergéneknek, immunrendszerük ugyanis ártalmasként értékeli ezeket. Válaszul olyan anyagot bocsát ki, amely gyulladást generál és a légutak duzzadását okozza.

A legjobb módszer az asztma-okozók kontrollálása céljából, ha először azonosítjuk őket, majd lehetőség szerint csökkentjük a lehetőséget arra, hogy ki legyünk téve az allergéneknek. Mindenkinek, akit ezek érintenek, eseti alapon kell megszüntetnie a kiváltó okokat – orvosával együttműködve szükséges kidolgoznia a tünetek és az kitettség kezelésének tervét. A beltéri asztma-okozók különösen veszélyesek lehetnek, a szervezet extrém reakciója ugyanis korlátozhatja a légzést.

A páciensnek együtt kell dolgoznia orvosával, hogy kordában tarthassák állapotát, s nagyon fontos, hogy mindig legyenek nála megfelelő gyógyszerek és inhaláló készülék, ha asztma roham törne rá. Amennyiben allergiás asztmától szenved valaki, ugyanez javasolt a biztonság érdekében – hangsúlyozza a cedarcityonline.com.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.