Asztma ellen napfény

Az elsősorban a napfényből nyert D-vitamin szerepet játszik a gyermekkori asztma elleni védelemben.

Valenciai kutatók legújabb tanulmányukban kimutatták, hogy a hidegebb, csapadékosabb városokban élnek, a betegség nagyobb kockázatának vannak kitéve, mert ezeken a területeken alacsonyabb a napsütéses órák száma.

„A napfény hosszan tartó behatása rákot okozhat, de hiánya is veszélyes lehet. Az előnyök és hátrányok között meg kell találni az egyensúlyt” – állítja Alberto Arnedo-Pena a castellóni Közegészségügyi Központ epidemiológusa, a tanulmány vezetője.

D-vitamin bevitelünk 90 százalékát a napfény révén biztosítjuk. Az asztmás betegekben ez a különféle sejtreceptorokban található vitamin csökkent mennyiségben fordul elő. A kutatás azt mutatta, hogy a gyermekkori asztma előfordulása gyakoribb azon gyermekek körében, akik csapadékosabb, kevésbé napos területeken élnek (Észak-Spanyolországban).

nyar4803

Az International Journal of Biometeorology folyóiratban megjelent kutatásban több mint 45 ezer gyermeket és kamaszt vizsgáltak kilenc spanyol városban.

„Bár további kutatásokra lesz szükség a témában, mivel a hipotézis még alig öt éves, nyilvánvaló, hogy átlagos szintű napfény behatásra van szükség a D-vitamin beépüléséhez, mely vitamin rendkívül fontos az asztma, a tuberkulózis és más fertőző betegségek megelőzéséhez” – hangsúlyozta Arnedo-Pena.

Az északi országokban, ahol alacsonyabb a napsütéses órák száma, mint a Földközi-tengernél, azt tanácsolják a lakosságnak, hogy naponta 20-30 percet töltsenek a napon, persze nem a legkockázatosabb időszakban (12 és 4 óra között). Spanyolországban egyelőre nincs ilyen ajánlás. Amint a napfény behatásának előnyeit megértjük, kiderül, hogy a 40-es szélességi körtől északra fekvő országokban a lakosság a téli hónapokban nem tud elég D-vitamint beépíteni, ezért a kockázat elkerülése érdekében vitaminkiegészítőket kell szedniük.

Forrás: