Allergia – Szükségünk van pirulára vagy orrsprayre?

Sajnos, manapság számtalan ember küzd allergiás tünetekkel. A kiváltó okokat nehéz elkerülni, ám kezelési lehetőségek rendelkezésünkre állnak. Mi a legjobb módszer a prüszköléssel, orrdugulással is járó allergiára?

Mivel az allergia egy sajnálatosan létező, s egyre nagyobb méreteket öltő egészségügyi probléma, napjainkban többféle kezelési lehetőség is számításba jöhet a tünetek enyhítésére.

Számos tabletta vagy orrspray áll rendelkezésre, melyet vény nélkül beszerezhetünk. Érdemes tudni, hogy az allergia elleni spray-t vagy pirulát azelőtt legcélszerűbb alkalmazni, hogy az allergia-okozók közelében tartózkodunk. Melyikről mit kell tudni?

Orrspray-k

Ritkán okoznak mellékhatást, kivétel ez alól, ha irritálják az orrot vagy kesernyés ízt váltanak ki a szájban. Kipróbálhatjuk a hidratáló orr gélt is allergia esetén, ha a spray nem adott kellő megoldást, vagy válthatunk egy másik típusra. Konzultáljunk orvosunkkal, ha valamelyik zavar bennünket.

Foto: 123rf.com

-Sós spray: a sós vizes spray ki tudja öblíteni az allergéneket, könnyít az orrduguláson, lazítja a váladékot. Szintén kapható vény nélkül. Csupán vizet és sót tartalmaz.

-Szteroid spray: a legtöbb allergia tüneten segíthet, így a tüsszögésen, viszketésen, az orrfolyáson, az orrduguláson. Hatékonyak és ritkán váltanak ki mellékhatásokat – népszerű allergiakezelési módszerek. Ezeket javasolják először az orvosok általában, az antihisztamin mellett. Azonnal működni kezdhetnek, ám a legtöbb ember számára 1-2 hetet igénybe vesz, hogy jobban legyen. A legjobb, ha naponta alkalmazzuk őket.

-Antihisztamin spray: ezek a vényre kapható szerek többnyire percek alatt hatnak allergia esetén, könnyítik az orrfolyást, az orrdugulást, a tüsszögést. Naponta használhatók, vagy csak akkor, ha jelentkeznek a tünetek.

-Orrkidugító spray: kaphatók vényre és anélkül is. Leginkább abban hatékonyak, hogy az eldugult orrot kidugítják, csökkentve az orrüregek duzzanatát. Három napnál tovább nem tanácsos alkalmazni őket, ugyanis még súlyosbíthatjuk is a tüneteket.

-Cromolyn nátrium-spray: a gyógyszertárban vény nélkül is kiadják ezt az allergia elleni szert, mely megelőzni segít a tüneteket, s úgymond „csendesíti” a szervezet reakcióit az allergénekkel szemben. Általában szükséges használni őket pár napig, mielőtt hatni kezdenek.

Fotó: 123rf.com

Allergia tabletták

Magukban és spray-jel együtt is kipróbálhatók az allergia tüneteinek enyhítése érdekében.

-Antihisztaminok: a vényre kapható vagy anélkül használható antihisztaminok segítenek, ha tüsszögünk, viszketünk, folyik az orrunk. De a duguláson nem javítanak jelentősen. Az újabb, orvos által felírt antihisztaminok kevésbé tesznek álmossá. Orvosunk azt is javasolhatja, hogy alkalmazzuk őket szteroidos orrspray és orrkidugító mellé.

-Orrkidugító: ezek a pirulák segítenek a megduzzadt orrjáratokon, s könnyítenek az orrduguláson. Érdemes azonban tudni, hogy kevésbé hatnak gyorsan, mint a sprayek. Az allergia elleni gyógyszereknek lehetnek mellékhatásaik: emelik a vérnyomást – vagyis beszéljünk orvosunkkal, mielőtt szedni kezdjük őket. Különösen, ha van valamilyen betegségünk vagy magas a vérnyomásunk.

-Kombinált tabletták: egyes pirulák vegyítik az orrdugítók és az antihisztaminok hatását, hogy könnyítsék a tüneteket. Csillapítják a viszketést, a tüsszögést és az orrfolyást.

Így teszi tönkre az orrot a túl sok orrspray

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.