Allergia – Mikor kezdhető az allergén immunterápia?

A légúti allergiások közt egyáltalán nem ritka, hogy nemcsak egy allergénre, hanem többre is allergiások. Az allergén immunterápia ilyen esetben is elvégezhető.

Ha a tavaszi felmelegedés kezdetén, február-március környékén tüsszög, majd július vége, augusztus közepe körül újra jelentkeznek az allergiás tünetei, akkor feltehetőleg mogyoró és parlagfű allergia is fennáll.

Nem csak a teszt eredménye határozza meg a kezelést

Az allergén immunterápiás kezelést minden esetben a beteg tüneteivel, panaszaival összhangban határozzuk meg, soha nem csak az allergia vizsgálat eredményére hagyatkozva. A kezelés előtt elvégezzük az allergiatesztet, ám ne felejtsük el, hogy nem a leletet kezeljük, hanem a beteget” – hangsúlyozza Dr. Baogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa.

Allergén immunterápiát akkor javasoljuk, ha azzal lényeges életminőség javulást tudunk elérni. Így ha a beteg arra panaszkodik, hogy:

  • az orrdugulás miatt képtelen nyugodtan aludni, nem tudja magát kipihenni allergiaszezonban,
  • ha a szokásos tüneti szereket már nem érzi elégségesnek,
  • rendszeresen sportol, munkájából adódóan sokat tartózkodik a szabadban, vagy olyan környezetben, ahol az allergén nagy koncentrációban van jelen,
  • ha elege van az évről-évre jelentkező tünetekből, akkor mindenképp érdemes megfontolni és tartós megoldást választani.

Az első szezonban egy allergénre érdemes kezdeni

Az allergén immunterápiás készítmények között léteznek mono típusúak, melyekkel egy allergént lehet kezelni, de olyan összetételűek is, melyek több allergén kivonatát is tartalmazzák, így egy időben több típusú allergia kezelésére is alkalmasak.

Dr. Balogh Katalin tapasztalatai szerint az első évben csak egy, a legerősebb és a leghosszabb ideig tüneteket okozó allergént javasolt figyelembe venni a kezelés megválasztásánál. A következő évben másik mono készítménnyel is lehet kezelni – az előző évben megkezdett terápia folytatása mellett. „Ha tehát valakinél a parlagfű okozza a legintenzívebb panaszokat, akkor ebben az évben arra kezdjük meg a terápiát. Ha emellett más pollenre is allergiás, azt a jövő évtől kezdjük el kezelni.”

Mi történik a kezelés során?

A terápia során a beteg annak az allergénnek a nagy fokban tisztított kivonatát szedi, ami a panaszait kiváltja. A készítményt a beteg tabletta, vagy cseppek alakjában a nyelve alá helyezi. Ha parlagfű allergiára történik a kezelés, akkor legkésőbb a növény virágzását két hónappal megelőzően el kell kezdeni, a kezelés így egy évben május végétől egészen október közepéig tart. A teljes terápia időtartama legalább 3, maximum 5 év, ennyi idő, míg az allergén immunterápia az immunrendszer működését áthangolja. Ez idő alatt a beteg fokozatos szokja meg azt az anyagot, amely a tüneteit okozza, így végül megtanulja panaszok nélkül elviselni azt, és ez a hatás a kezelés befejezését követő 8-10 éven át megmarad. A teljes terápia időtartama valóban 3-5 év, de a főorvosnő tapasztalatai szerint a betegek már az első évben is jelentős javulásról számolnak be, elsősorban az orrdugulás és szemviszketés terén. Életminőségük is jelentősen javul: a nyugodt éjszakai pihenés mellett, a betegeket nappali tevékenységeik közben is egyre kevésbé zavarja betegségük.

Forrás: Budai Allergiaközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.