Allergia gyermeknél: hogyan enyhítsük házilag?

Egyszerű módszerek a gyermek allergia enyhítésére

Az allergia felnőtteket és gyermekeket egyaránt gyötör. A rossz közérzet és a bosszantó, letaglózó tünetek ellen segítséget kell igénybe vennünk. Hogyan enyhíthetjük ezeket természetes vagy más, házi módszerekkel?

Ahogyan a szüleik, úgy a gyermekek is alaposan ki tudnak készülni az allergia miatt. Aki volt már allergiás, tisztában van vele, mennyire nyomorúságosnak érzi olyankor a mindennapjait. Az allergia gyermekeknél és felnőtteknél is csökkenthető természetes, illetve házilag kivitelezhető módszerekkel, melyeket mindenképp érdemes kipróbálni. Nemcsak leszoríthatóak a tünetek, el is lehet kerülni azok kiváltóit.

A 9 legjobb házi módszert a gyermek allergia enyhítésére

1.Borogatás: a szinusz nyomás enyhítése érdekében tegyünk az allergiás gyermek arcára, orrára vagy homlokára meleg borogatást. Kérdezzük meg, hol érez nyomást és eszerint cselekedjünk. A hideg, nedves ruha vagy a jégkockák törölközőbe csavarva is igen rövid idő alatt csökkentik a szemviszketést.

2.Szemcseppek: a szemviszketés ellen szemcseppekkel is tehetünk. Általában mesterséges könnyeknek hívják őket. Ám ne alkalmazzuk őket pár napnál tovább – rosszabbá tehetik a tüneteket. Vény nélkül is lehet kapni antihisztamin szemcseppeket, melyek szintén segítenek a kipirosodott, viszkető szemeken.

3.Sós víz: a gyermek allergia esetén a spray-jel orrba juttatott, sterilizált sós víz is enyhülést hozhat. Kiváló azért is, mert kimossa a pollent, port, állatszőrt és segít lazítani a váladékot. Gyógyszerészünket mindig megkérdezhetjük, melyik sós víz ajánlott a gyermekek számára. Idősebb lurkók maguk is átöblíthetik orrukat neti kanna segítségével.

4.Antihisztaminok: ezek a gyógyszerek segíthetnek a viszketés, tüsszögés, orrfolyás, a vizenyős szemek ellen. Vény nélkül is beszerezhetjük a gyereknek. Különböző formában kaphatók, folyadék és pirula is létezik belőlük, sőt elrágható és szájban olvadó is. Az allergia idején minden nap érdemes bevenni belőlük egyet. Amelyik gyógyszer álmosít, azt értelemszerűen legjobb este bevenni.

5.Dekongesztáns: a hatékony nyálkahártya-lohasztók használhatóak orrdugulás ellen. Mivel azonban álmossá vagy gyengévé is tehetik a gyermeket, nem tanácsos sokáig használni őket. Ezek is kaphatók folyadék, pirula vagy spray formájában. Az orrspray-t sem szabad 3 napnál tovább használni, mert még inkább beindulhat a váladék képződése. Olykor a dekongesztáns gyógyszer antihisztaminnal is segíthet – az orvos javaslatára.

6.Szteroidok: a gyermek allergia során tapasztalt orrfolyás és orrdugulás esetén a vényre és vény nélkül beszerezhető szteroidos orrspray-ek gyakran jól használhatók a tünetek enyhítésére. Ilyenkor más gyógyszert sem fontos szedni. Ám ha az allergia súlyos, az orvos javasolhatja a pirula vagy folyadék állagú szteroidok alkalmazását.

7.Allergia vakcina: amennyiben a gyermek nem lesz jobban, a doktor tanácsára allergia elleni oltást is kaphat. Ennek előnye, hogy idővel kevésbé lesz érzékeny az allergiát kiváltó tényezőkre. Minden vakcinával kap egy kevés dózist az allergénekből, melyek problémát okoznak neki – a cél az, hogy enyhüljön a szervezet reakciója ezekre, amikor nap mint nap kapcsolatba kerül velük. A vakcinák pár hónap alatt fejtik ki hatásukat.

8.Kültéri allergiák esetén a szezonban tartsuk zárva az ablakokat. Ha a gyermek hazaérkezik, cseréljük le ruháit és vegyen zuhanyt, így a pollenek nem maradnak beltérben. Ugyanez a helyzet ősszel és télen is, ha a természetből gyomnövények vagy penészspórák okoznak tüneteket.

9.Beltéri allergiáknál speciális párnák, matracok beszerzése segíthet távol tartani a poratkákat. A szőnyegeket, kárpitokat, drapériákat inkább ne a gyermek szobájában tároljuk – semmi olyasmi nem jó, ami begyűjti a port. Akkor takarítsunk, ha nincs a helyiségben. A nedvesedő helyiségek sem segítenek az allergiás gyermeken, ezért ezektől maradjanak távol. Érdemes beszerezni párátlanítót és ügyelni arra, hogy a páratartalom ne emelkedjen 45 százalék fölé.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.